Hlavní obsah

Opava - Bohemians 0:1Klokani uspěli na úvod baráže v Opavě, rozhodl Květ

MinutaMin. Tým Hráč Akce
4. Květ 0 : 1
Záznam online reportáže

Fotbalisté Bohemians 1905 zvítězili v úvodním utkání baráže o účast v nejvyšší soutěži 1:0 v Opavě a nakročili k udržení. O výhře čtrnáctého týmu prvoligové tabulky rozhodl hned ve čtvrté minutě zápasu Roman Květ. Odveta se odehraje v neděli v pražském Ďolíčku.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Hráči Bohemians se radují z gólu

Článek

Vršovický favorit začal proti třetímu celku druhé ligy skvěle. Uběhly sotva čtyři minuty, když se dnešní kapitán Bohemians Dostál prohnal kolem Janoščína. Prudkým centrem našel ve vápně Květa, který hlavou udeřil do míče a poslal ho přesně k tyči mimo dosah opavského gólmana Digani.

Krátce po inkasované brance zahrozili i domácí. Celba poslal centr na volného Pikula, před kterým na poslední chvíli odvrátil míč na roh bývalý opavský útočník Puškáč. "Klokany" úvodní trefa uklidnila, věnovali se spíš bránění těsného náskoku a nechali Slezany tvořit hru.

Po 20 minutách měli domácí jasnou gólovou příležitost. Šigut obešel Vondru, předal balon Ratajovi, který ale zblízka přestřelil bránu Valeše. Opavští se dál snažili o vyrovnání stavu.

"Měli jsme snový úvod utkání. Zaskočili jsme domácí a dali jsme rychle gól. Vypadalo, že nám to pomůže, alespoň jsem si to myslel, ale opak byl pravdou. Branka nakopla domácí, od 15. minuty do konce poločasu měli trvalou převahu a jen s obtížemi jsme to odvraceli," řekl na tiskové konferenci trenér Bohemians Jaroslav Veselý.

Po změně stran nejprve Pikul střelou bez přípravy z hranice šestnáctky těsně minul levou tyč a v 62. minutě Helešic ranou z přímého kopu trefil brankovou konstrukci. Slezané svůj nápor vystupňovali v závěru utkání. Celba střelou z ostrého úhlu napálil balon nad břevno.

"Nezačali jsme úplně dobře. Dostali jsme gól, ale oklepali jsme se z něj a postupem času jsme se zlepšovali. Ještě v první půli jsme si vypracovali dvě velké šance, které měli Rataj se Šigutem," podotkl opavský kouč Roman West.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Zleva David Macháček z Opavy, autor gólu Roman Květ z Bohemians a překonaný brankář Tomáš Digaňa z Opavy.

V nastavení měl na noze vyrovnání Kopečný, ale ve skluzu nedokázal usměrnit míč po prudkém Ščudlově centru na zadní tyč do sítě. Opavští tak doma na jaře poprvé prohráli.

Naopak Bohemians potvrdili stoupající formu ze závěru sezony a zvítězili potřetí z posledních čtyř zápasů. S Opavou neprohráli už 10 soutěžních duelů po sobě.

"Naše hra se stupňovala, Helešic trefil tyč. Myslím, že remízu 1:1 bychom si zasloužili. Škoda, že jsme nedali gól, stadion by asi spadl. V odvetě bude strašně důležité, kdo dá první gól. Pokud by se to podařilo nám, určitě by nás to nakoplo. V ten moment by to s námi měla Bohemka ještě obrovsky těžké," mínil West, jehož svěřenci usilují o návrat do ligy po roce a loňském sestupu.

"Domácí nám dělali problém svým pohybem. Ve druhé půli se hra trochu vyrovnala, ale domácí dál hráli velmi dobře. Nebo je otázkou, jestli my nehráli tak špatně. Samozřejmě lépe hodnotím výsledek než předvedený výkon. Až součet dvou zápasů ovšem ukáže, jak cenná je to výhra," dodal Veselý.

Baráž o první fotbalovou ligu - úvodní utkání:
SFC Opava - Bohemians Praha 1905 0:1 (0:1)
Branka: 4. Květ. Rozhodčí: Černý - Kubr, Kříž - Ondráš (video). ŽK: Krch, Petrák, Kovařík, Valeš (všichni Bohemians). Diváci: 3876.
Opava: Digaňa - Celba, Didiba, Žídek, Janoščín - Macháček, Darmovzal - Šigut (69. Kopečný), Pikul (81. Bílek), Helešic (69. Ščudla) - Rataj (69. Kramář). Trenér: West.
Bohemians: Valeš - Krch (62. Köstl), Křapka, Vondra - Dostál, Petrák (62. Jindřišek), Květ, Kovařík (82. Fulnek) - Hronek - Puškáč (46. Bartek), Chramosta (87. Koubek). Trenér: Veselý.

Reklama

Související témata: