Hlavní obsah

Koleno drží, Pernica se těší na jaro. Mám Zbrojovce něco vracet, věří zkušený stoper v postup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na podzim 2022 nastupoval většinou v základní sestavě fotbalistů Plzně, avšak od dubna loňského roku musel na delší dobu kvůli vážnému zranění kolena na zápasy zapomenout. Teď už je ale třiatřicetiletý stoper Luděk Pernica fit a po vypršení smlouvy ve Viktorii se přesunul do Brna, v jehož dresu poprvé naskočil do první ligy.

Foto: FC Zbrojovka Brno

Stoper Luděk Pernica bude na jaře opět oblékat brněnský dres.

Článek

Nyní sice působí Zbrojovka o soutěž níž, avšak zkušený obránce věří, že navzdory šestému místu v tabulce se může tým z moravské metropole mezi elitu na jaře vrátit. „Je to pro mě velká výzva. Těším se. Chci Brnu pomoct k postupu. Na barážovou třetí příčku máme jen nepatrnou ztrátu. A proč nezkusit zatlačit i na vedoucí Vyškov,“ naznačil Pernica, že ani přímý postup ještě nepovažuje navzdory devítibodovému manku za ztracený.

Ví dobře, že přes baráž se ještě žádnému druholigovému mužstvu nepovedlo do nejvyšší soutěže proniknout. „Je to nesmírně obtížné. Ve dvou zápasech se ale může stát všechno,“ tvrdí.

Poté, co mu v Plzni nenabídli prodloužení kontraktu, byla pro Pernicu Zbrojovka jasná volba. „Zaznamenal jsem zájem z Českých Budějovic, za což jim děkuju. Rozhodl jsem se ale z několika důvodů pro návrat do Brna. Zbrojovka mě vychovala, jsem tady doma. A taky jsem podepsal dlouhodobější smlouvu, což v mém věku nebývá příliš obvyklé,“ považuje si.

K brněnskému klubu navíc cítí jistý dluh. „Na jaře 2021 jsem tady hostoval. Chtěl jsem nabrat zápasovou praxi a pomoct Zbrojovce zachránit ligu. To první se povedlo, odehrál jsem úplně všechno. To druhé bohužel ne. Spadli jsme, což byla sportovní tragédie. Zbrojovce mám tudíž něco vracet. Takže bych teď byl moc rád pro změnu u postupu,“ svěřil se Pernica.

Už si stačil nastudovat los svého staronového týmu. Jarní část druhé ligy zahájí brněnští fotbalisté na stadionu druhé Dukly Praha a poté přivítají doma třetí Táborsko. „To budou mimořádně důležitá utkání. Hodně napoví o našich ambicích,“ uvědomuje si.

Fyzička jako základ

Druhá liga se rozběhne až první březnový víkend, avšak Pernicovi dlouhá přestávka tentokrát nevadí. „Po delší herní pauze totiž potřebuju nabrat fyzičku,“ vysvětlil. V přípravě se dosud raději vyhýbal osobním soubojům. „Zatím je ale všechno v pohodě, koleno drží. Musím to zaklepat,“ usmívá se.

Trenér Tomáš Polách od něj očekává, že notně vyztuží brněnskou defenzívu a bude lídrem mužstva v kabině i na hřišti. Ve středu obrany by měl Pernica nastupovat buď s Jakubem Šuralem nebo mladým Lukášem Endlem.

„Oba dobře znám. Stejně tak i naprostou většinu dalších parťáků. S Kubovým bráchou Pepou jsem dokonce chodil do školy a bydlel u něho,“ zavzpomínal na tragicky zesnulého kamaráda. „Kuba Šural je velký srdcař a legenda Zbrojovky. Je to skvělý kluk. Máme podobný humor, jsme si blízcí,“ prozradil Pernica.

Jako mladík v Brně nastupoval v týmu společně s koučem Poláchem. „Máme spolu pohodový vztah. Budeme si dál tykat,“ netají. Hrával ještě i s Janem Trousilem, který je v Plzni asistentem trenéra Koubka. „Je to paradox, jak se to sešlo. Oba jsou vyznavači útočného fotbalu,“ vypozoroval.

Na angažmá v Plzni bude Pernica navzdory nešťastnému zranění na závěr vzpomínat jen v dobrém. „Je to velký klub se skvělým zázemím. Získal jsem s Viktorkou titul a zahrál si Ligu mistrů. V Plzni, kterou považuju za svůj druhý domov, se mi navíc narodily obě děti,“ vypočítal pozitiva. „Jen škoda, že jsem se loučil v civilu, a nikoli v dresu na hřišti,“ zalitoval trochu.

Reklama