Hlavní obsah

Mrzí mě sestupy Brna a Jihlavy, říká ústecký trenér Křeček

Ústí nad Labem

Fotbalový trenér Aleš Křeček splnil v minulé sezóně cíl v podobě záchrany FK Ústí nad Labem ve druhé lize. Proto ani nepřekvapilo, že povede stejný tým i v nadcházejícím ročníku soutěže. Její obsazení doznalo hned čtyř změn, přičemž Křeček si všímá především toho, že z první ligy klesly o patro níž kluby, k nimž má osobitý vztah. „Mrzí mě, jak dopadly Brno a Jihlava," říká ústecký kouč v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Petr Widenka

Opavský veterán Zdeněk Pospěch v utkání proti Ústí nad Labem.

Článek

Co říkáte na to, že vašimi soupeři na druholigové scéně nyní budou i Zbrojovka Brno a Vysočina Jihlava?

K oběma klubům mě vážou nějaké vazby a vztahy. Mrzí mě, že oba týmy sestoupily z první ligy. Jihlava je blízko mého rodiště, z Třebíče je to kousek. Vysočina hrála ligu nepřetržitě šest let, ale nezvládla závěr jara, což rozhodlo. A Brno? Prožil jsem tam ve dvou obdobích nejdelší úsek svojí trenérské kariéry, dohromady čtyři a půl roku.

Zaskočil vás sestup zrovna dotyčné klubové dvojice?

Ukazuje se, že první liga je vyrovnaná. Mužstvo, se kterým se třeba na sestup nepočítá a má relativně dobrý kádr, se nezachrání. Mohou nastat složité podmínky. Sestupující celky z první ligy to nebudou mít jednoduché. I druhá liga je hrozně těžká a náročná. Je možné, že Brno a Jihlava sestaví i na nižší soutěž kvalitní mužstva, ale že by někdo proletěl druhou ligou s náskokem dvaceti bodů? Nemyslím si, že tomu tak bude. Každý soupeř se chce na exligisty nějakým způsobem vytáhnout.

Jak vnímáte druholigové nováčky?

Chrudim si vybojovala právo hrát druhou ligu už v dřívějších letech, ale odmítala postoupit. Trvale se pohybovala na špici ČFL a letos se tam rozhodli, že vyšší soutěž hrát budou. Mohou být zpestřením soutěže. Prostějov si to vyzkoušel jeden rok a spadnul. Teď vyhrál MSFL, v klubu mají chuť a ambice působit ve druhé lize dlouhodobě.

A jak je na tom FK Ústí nad Labem na začátku letní přípravy?

Registrujeme hodně hráčských odchodů. Z padesáti procent skládáme nové mužstvo, což je první úkol. K úvahám o nadcházející sezóně jsme se ještě nedostali, protože nevíme, s jakým kádrem do ní půjdeme. Tvoříme tým od brankáře a místo Petra Vaška, který skončil, jsme získali Jiřího Lindra z Hradce Králové.

Reklama