Hlavní obsah

Po více než padesáti letech má město první ligu na dosah! Nesmíme se podělat, varuje kapitán

Pardubice

Velkolepé tažení může být už v sobotu stvrzeno jistotou. Fotbalisté Pardubic mají na dosah první místo v tabulce druhé ligy, a tím i přímý postup do nejvyšší soutěže. Dvě kola před koncem sezony disponují čtyřbodovým náskokem na druhé Brno.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Hráči Pardubic se radují z branky proti Chrudimi. Ilustrační foto.

Článek

Domácí zápas s Vyšehradem (17) může rozpoutat radost týmu z města perníku, kde fotbal býval v posledních desetiletích spíše v ústraní.

Ale to už nemusí platit. Jakákoli sobotní výhra jistí triumf v soutěži bez ohledu na zbylé výsledky. "Musíme se trošku povznést nad to, o co tam jde, a odehrát to jako klasický domácí zápas – vítězně. Liga je pro nás velké lákadlo, o to bojujeme celé roky, abychom se tam dostali. Teď to máme na dosah. Prostě se z toho nesmíme podělat," řekl pardubický kapitán Jan Jeřábek.

V Pardubicích se naposledy hrála první liga v sezoně 1968/69. Současný klub ale vznikl až v roce 2008, a to sloučením tří celků. Jeho dosavadním maximem bylo předloňské třetí místo. Teď, po více než padesáti letech, může sportovní město zaslíbené především hokeji, ale i dostihům a ploché dráze, vrátit na prvoligovou fotbalovou mapu. Co víc? Povznesl by se o úroveň výš oproti tradičnímu východočeskému rivalovi ze sousedního Hradce Králové.

Do této sezony, kterou v březnu na dva a půl měsíce přerušila koronavirová pauza, přitom nevstupovali Pardubičtí jako favorit. Všechny soupeře ale zaskočili stálou formou. Dosud prohráli jen tři z 28 duelů a od pátého kola nepřetržitě vedou tabulku.

Východočeši doma vyhráli 12 ze 14 utkání druholigové sezony a proti Vyšehradu, který je už zachráněn, by podle bookmakerů neměli mít větší problémy.

"Říká se, že poslední krok bývá nejtěžší. Podívejte se na tenis, jak někdy bývá těžké proměnit mečbol. Navíc pro Vyšehrad je možná výhodou, že nemá o co hrát. Ale věřím tomu, že to zvládneme," uvedl pro klubový web kouč Jiří Krejčí, který vede tým spolu s Jaroslavem Novotným a oficiálně je při zápasech asistentem.

Pokud by postup dotáhli, nemohli by hrát první ligu na domácím stadionu Pod Vinicí, který nesplňuje parametry. Dočasný azyl by nejspíš našli v Mladé Boleslavi. Na podzim by mělo zastupitelstvo potvrdit záměr města opravit pardubický Letní stadion, kam by se po rekonstrukci tým vrátil.

Brno, které v sobotu hraje v Prostějově, už nemůže v tabulce skončit hůře než druhé a Dukla, kterou doma čeká Varnsdorf, může v tomto kole definitivně získat jistotu třetí příčky. Druhá a třetí pozice znamenají účast v baráži proti 14. a 15. týmu z nejvyšší soutěže.

K barážovým dvojutkáním ale letos nemusí dojít kvůli výskytu nového koronaviru u několika hráčů prvoligové Karviné. Pokud by se kvůli tomu nemohla v nejvyšší soutěži dohrát skupina o záchranu, podle řádů by z první ligy nikdo nesestoupil a mezi elitu by šel jen vítěz druhé ligy.

Sobotní předposlední kolo druhé ligy má jednotný začátek v 17:00.

Reklama