Hlavní obsah

Postup do ligy ještě není ztracený, věří navzdory první barážové lekci vlašimský trenér Hyský

Úvodní barážové dějství na teplických Stínadlech stačilo, aby vystřízlivěli z ligového snění. „Postup ještě není ztracený, v domácí odvetě se o něj porveme,“ oponuje vlašimský trenér Martin Hyský, že vidina nejvyšší soutěže je příliš lákavá, než aby se jí slávistická farma působící v městě pod Blaníkem navzdory čtvrteční prohře 0:3 vzdala.

Foto: Jan Šťastný, ČTK

Zleva Petr Vágner z Vlašimi, autor gólu Jan Fortelný z Teplic a David Ledecký z Teplic.

Článek

Opravdu jste takovým optimistou? Skutečně věříte, že je v silách vašeho týmu smazat tříbrankové manko z úvodního barážového duelu?

Ve fotbale je možné všechno. V pohárových konfrontacích se už přece ve spoustě případů stalo, že se povedlo podobný výsledek otočit. Doma jsme silní, a proto v nedělním odvetě budeme chtít vyhrát alespoň o tři góly, abychom si vynutili prodloužení.

Možné je opravdu všechno, ale zažil jste podobný zvrat někdy i vy sám? Ať už jako hráč, nebo trenér?

Jako trenér ne, protože náš domácí pohár se hraje jen na jedno utkání. Se Slavií jsme se o podobný zvrat pokoušeli v šestadevadesátém roce v kvalifikaci o Ligu mistrů s Grasshoppers Curych. Jenže to jsme tehdy ve Švýcarsku prohráli 0:5.

Foto: fcsbvlasim.cz/Veronika Hejnová

Trenér Martin Hyský na lavičce Vlašimi.

Teď budete s Vlašimí dohánět jen tříbrankovou ztrátu, takže půjde o reálnější úkol?

Byla by škoda nevěřit a baráž zabalit hned po prvním utkání. Musíme hrát ale jinak než v Teplicích. A my toho schopni jsme, navíc by nám mohlo nahrát i to, že soupeř se bude cítit po domácím vítězství sebevědomě a jistě.

Proč jste se tak necítili vy v prvním zápase, kdy psychická výhoda měla být na vaší straně? Zatímco Teplice se v ligové nadstavbě o záchranu trápily a nevyhrály z pěti utkání ani jediné, vaše Vlašim byla evidentně v laufu....

Karty sice byly rozdané jasně a my věděli, že soupeř není ani v psychické, ani v herní pohodě, jenže jsme toho skutečně nedovedli využít. Baráž byla pro nás všechny něčím novým. Pro hráče i pro mě jako trenéra. Pro většinu to byl zatím největší zápas v kariéře.

Foto: Jan Šťastný, ČTK

Zleva teplický Jan Fortelný, Jakub Křišťan z Vlašimi.

Takže za hladkou prohrou vidíte hlavně psychiku?

Nezvládli jsme zápas ani výsledkově, ani herně, protože jsme nehráli fotbal, jaký umíme. Šlo o zcela novou zkušenost, takže hlavně v úvodu střetnutí jsme byli hrozně nervózní. Ale i tak směřoval první poločas k remíze, protože jsme se postupně dostali do hry a náš výkon se zlepšoval. Těsně před přestávkou jsme však dostali gól, který domácí hodně uklidnil.

Ve druhém poločase byl rozdíl mezi vaším týmem a Teplicemi už markantní...

Pár dobrých pasáží jsme v něm sice měli, a kdyby za stavu 2:0 proměnil Zlatohlávek velkou šanci, mohl být závěr zápasu zajímavější. Jenže ji nevyužil, inkasovali jsme potřetí a my už nic nevymysleli a domácí branku neohrozili.

Zdá se vám prohra 0:3 příliš krutá?

Neřekl bych, že je krutá, protože Teplice nás prostě přehrály. Jednodušším fotbalem, větším důrazem, ale také příchodem Mareše, protože pak měly na hrotu útoku velkou kvalitu.

Přesto věříte, že můžete baráž ještě zvrátit...

Hlavně doufám, že se z prvního zápasu poučíme a domácí utkání odehrajeme úplně jinak, takže Teplicím baráž hodně znepříjemníme. Důležité bude probudit v sobě touhu a víru, že postup ještě není ztracený.

Reklama

Související témata: