Hlavní obsah

Šéf fotbalové Bystrce tvrdí, že jeho hráčům nabízeli úplatek 80 tisíc

PRAHA

Kapitánovi FC Dosta Bystrc-Kníničky Zdeňku Houšťovi měl bývalý trenér tohoto klubu nabídnout 80 000 korun s tím, aby je rozdělil mezi čtyři hráče. Ti pak měli ovlivnit vzájemné utkání s Vítkovicemi ve prospěch ostravského celku. V tomto duelu 29. kola druhé fotbalové ligy šlo oběma týmům o záchranu v soutěži. S tímto tvrzením vystoupil ve čtvrtek na jednání Disciplinární komise ČMFS prezident bystrckého klubu Roman Procházka.

Foto: PRÁVO/Jiří Růžička

Ilustrační fotografie

Článek

Jeho slova potvrdil i sportovní ředitel klubu Libor Danihelka. „Tuto částku měl Houšťovi nabídnout bývalý trenér Bystrce Tibor Duda, který má úzkou vazbu na vítkovického manažera Lubomíra Vlka. Dudova rodina žije v Ostravě, kam za ní často jezdí,“ řekl Roman Procházka.

Zdeněk Houšť před disciplinárkou tvrdil, že on ani jeho spoluhráči nebyli nikým z Vítkovic kontaktováni. „Už týden před utkáním vyvolával v mužstvu prezident klubu Procházka atmosféru, že nás budou Vítkovice kontaktovat. Začalo to v úterý a skončilo v pondělí, pět minut před utkáním. Sám jsem nechtěl v utkání nastoupit, protože mi bylo jasné, že jakákoliv chyba může být vykládána v tomto duchu. Někteří spoluhráči neunesli situaci psychicky a z toho vyplynuly hrubé chyby, po nichž jsme zápas prohráli 2:4. Mluvil jsem i po utkání se všemi spoluhráči a ti mi řekli, že je nikdo nekontaktoval,“ řekl Zdeněk Houšť s tím, že on se snažil o co nejlepší výkon, ale cítil také velký psychický tlak.

„O spekulacích, že připlují nějací kapříci z Vítkovic, jsem mluvil po utkání s novináři. Asi jsem měl volit jiná slova,“ dodal fotbalista. Prohra odsoudila Bystrc k sestupu do MSFL, Vítkovice udělaly rozhodující krok k pozdější záchraně.

Sponzor dával víc

Ve zmíněném utkání vedla Bystrc v poločase 2:0, ale po změně stran dostala od Vítkovic během devatenácti minut čtyři branky, z toho dvě z penalt po selhání exligového brněnského stopera Aleše Schustera. „Ty penalty byly nařízeny správně, ale neumím si vysvětlit, jak může mužstvo, které vede 2:0, udělat pak v krátké době takové čtyři chyby, po nichž inkasuje a tak důležitý zápas prohraje. To jsem nikdy neviděl,“ řekl bystrcký sportovní ředitel Libor Danihelka.

„Při tom náš sponzor Pavel Janků hráče motivoval na tento zápas prémií 100 000 korun za vítězství,“ dodal Procházka. „Mluvil jste o 150 000,“ vstoupil mu do řeči Houšť. „Mluvím jen o penězích od sponzora,“ upřesnil Procházka.

„S hráči jsem o možnosti kontaktů z Vítkovic hovořil až v sobotu. Měl jsem indicie, že by k něčemu takovému mohlo dojít. Některé sázkové kanceláře utkání stáhly z nabídky. Houště jsem pak zavolal znovu a opětovně jsem se ho ptal, zda nebyl kontaktován. On pak řekl, že mu nějaká osoba, jíž nebude jmenovat, nabídla 80 000 korun, které má rozdělit mezi čtyři hráče a ovlivnit zápas ve prospěch Vítkovic. Houšť mi navíc řekl před ředitelem Danihelkou, že tuto částku odmítl jako směšnou,“ zdůraznil Procházka. „To není pravda. S touto spekulací mě oslovil prezident klubu. Nechtěl jsem to sem ani tahat,“ odmítl nařčení Houšť, který už si hledá nové angažmá.

Podal trestní oznámení

Ještě v sobotu podal Procházka trestní oznámení na Policii ČR v Brně-Střed s tím, zda se nejedná o korupci a možné ovlivnění utkání Bystrc-Vítkovice, které se hrálo o dva dny později. „Věřím, že Policie ČR celý případ objasní. Na její doporučení jsem odvolal i plánovanou tiskovou konferenci. Policie si také ve středu po zápase předvolala k výslechu hráče Houště, Schustera a Mrázka. Na nikoho neházím špínu, ale takový obrat v utkání jsem ještě neviděl, a to jsem fotbal hrál celý život. Především obránci dělali neuvěřitelné individuální chyby. Jsem přesvědčen, že zápas byl ovlivněn,“ kroutil hlavou Procházka.

Disciplinární komise zahájila šetření už v týdnu po utkání, kdy se objevily v tisku informace o podezření z ovlivnění výsledku. „Podali jsme podnět Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Policie ČR k prošetření, zda v souvislosti s tímto utkáním nedošlo ke spáchání trestného činu. Naše komise toto nešetří, ale prověřuje, zda nedošlo k porušení fotbalových norem,“ řekl předseda disciplinární komise Alexander Károlyi. Na zasedání disciplinárky příští čtvrtek byli předvoláni hráči Bystrce Schuster, Krejčíř, Novakovič a Michal společně s trenérem Machalou.

Reklama

Související témata: