Hlavní obsah

Útok na fanouška? Fotbalista Líšně Silný trestán nebude

Útočník fotbalistů Líšně Jan Silný vyvázl bez trestu, avšak klub z brněnského předměstí zaplatí 150 000 korun za nezvládnutou pořadatelskou službu. Hostující Zbrojovka byla potrestána za výtržnosti fanoušků pokutou sedmdesát tisíc korun. Tak disciplinární komise LFA vyřešila incident, který se udál v nedělním druholigovém brněnském derby.

Foto: Repro ČTsport

Při druholigovém utkání mezi Líšní a Brnem vnikli na hrací plochu fanoušci. Napadeného pořadatele se zastal i hráč Líšně Jan Silný.

Článek

Silný bránil líšeňského pořadatele, jehož kopal do hlavy jeden ze dvou výtržníků z kotle Zbrojovky, kteří vnikli na hřiště. Byl za to vyloučený.

„Červenou kartu nezpochybňujeme. Rozhodčí ji udělil podle pravidel. Dospěli jsme ovšem k závěru, že hráč svým jednáním odvracel útok a bránil zdraví člena pořadatelské služby, které bylo bezprostředně ohroženo zcela nepřijatelným chováním diváka. Silný odvrátil tento útok v mezích nutné obrany a nenaplnil znaky disciplinárního přečinu. Z těchto důvodů jsme ve zcela výjimečném případě rozhodli o zastavení disciplinárního řízení. Silný tak může nastoupit v nejbližším soutěžním utkání," sdělil předseda disciplinární komise LFA Richard Baček.

Disciplinární komise však shledala zásadní podcenění situace a fatální pochybení pořádajícího klubu nejen v průběhu utkání, ale už v přípravě na zápas.

„Došli jsme k závěru, že sektor pro hostující fanoušky byl nedostatečně zabezpečený a reakce členů pořadatelské služby nebyla adekvátní rizikovosti brněnského derby. Proto byla SK Líšeň udělena pokuta ve výši 150 000 korun," vysvětlil Baček.

Sedmdesátitisícový postih pro Zbrojovku vychází podle něj především ze skutečnosti, že vstupenky do sektoru hostů distribuoval a jejich držitele určoval sám klub. Její fanoušci se kromě vběhnutí na hrací plochu dopustili také násilného napadení člena pořadatelské služby.

"Je potřeba zdůraznit, že se povedlo oba fanoušky ztotožnit a lze očekávat, že se budou v brzké době zpovídat orgánům činným v trestním řízení," dodal Baček.

Josef Divíšek ze Slovácka má za vyloučení v utkání v Jablonci zastavenou činnost na dva soutěžní duely. Teplický Martin Chlumecký a ostravský Gigli Ndefe si vysloužili jednozápasový trest, který si už odpykali v domácím poháru.

Baník Ostrava dostal za porušení povinností pořadatele v utkání s Pardubicemi pokutu 40 tisíc korun, Bohemians 1905 za stejný prohřešek v pražském derby se Spartou zaplatí 15 tisíc korun. Druholigová Příbram obdržela za porušení opatření proti koronaviru trest ve výši 10 tisíc korun.

Reklama

Související témata: