Hlavní obsah

Češky čeká sváteční turnaj v Austrálii. Ženský fotbal je tady před MS nahoře, říká Chlastáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před rokem obstály v USA, překvapily říjnovou remízou v Anglii a teď české fotbalistky vyhlížejí další svátek. V Austrálii je na turnaji Cup of Nations čekají tři zápasy proti účastnicím letošního mistrovství světa. „Austrálie, Španělsko, Jamajka? Velká výzva!“ těší se nejen trenér Karel Rada. Jeho tým na dvoudenní cestě překonal víc než 16 tisíc kilometrů a deset časových pásem. Češky začnou čtvrteční bitvou s hostitelkami.

Foto: FAČR/PJml

České fotbalistky se v Austrálii chystají na přípravný turnaj Cup of Nations.

Článek

Záložnice Jitka Chlastáková, jež od loňska hraje v červenočerném dresu Western Sydney Wanderers, s úsměvem vykládá: „Když chcete potkat celý svět, jeďte do Sydney. Narazíte tady na lidi ze všech kontinentů."

V neděli večer tam potkala parťačky z reprezentace, na rozdíl od nich to měla do hotelu The Hills Lodge na severním okraji Sydney kousek. „Těšila jsem se na holky už od prosince," vyprávěla ve videu české fotbalové asociace.

Austrálie bude s Novým Zélandem v létě hostit ženské mistrovství světa, turnaj Cup of Nations slouží jako příprava. Australanky, Španělky a Jamajčanky si na šampionátu zahrají, Češky ani tentokrát nepřešly přes kvalifikaci. Mundial budou sledovat jen v televizi, na podzim rozehrají novou Ligu národů a příští rok jim začne kvalifikace na EURO 2025.

„Cesta byla náročnější, ale zvládli jsme ji bez komplikací. Teď už se těšíme na první zápas," vzkázala kapitánka Petra Bertholdová po dlouhé cestě přes Vídeň a Dauhá.

Češky se ještě nikdy nedostaly na mistrovství světa ani EURO, ovšem v branži mají dobrou pověst. V kvalifikacích trápí favoritky, loni v únoru uhrály dvě remízy na turnaji ve Spojených státech a další překvapivou plichtu přidaly v říjnovém přáteláku proti Angličankám, což jsou mistryně Evropy. I proto přišla pozvánka z Austrálie.

„Ženský fotbal je tu hodně vysoko, žádné lážo plážo. Připadá mi, že je to v Austrálii ještě náročnější než v Německu, kde jsem hrála dřív," líčí záložnice Chlastáková. „Boom je hodně spojený s letošním mistrovství světa, třeba zahajovací utkání Austrálie s Irskem hrané v 80tisícové aréně podle všeho bude vyprodané."

Škoda, že Češky nejsou kompletní. Kvůli zranění chybí brankářka Barbora Votíková z pařížského PSG, univerzálka Kateřina Svitková z Chelsea či zkušená sparťanská obránkyně Eva Bartoňová. Místo nich se otvírá šance jiným. Včetně Chlastákové, jež se bála, že se přestupem do Austrálie ztratí z očí: „Říkala jsem si, že možná přijdu o pozici v reprezentaci."

Program turnaje je našlapaný, Češky stihnou v Sydney a okolí tři duely během sedmi dnů. „Půjde o kvalitní přípravu v zimním období, kdy můžeme být v jiných podmínkách," oceňuje kouč Rada. „Austrálie má dlouhodobě dobré výsledky, na minulém šampionátu postoupila ze skupiny. Jamajka skončila v kvalifikaci druhá za USA a Španělsko patří k top týmům v Evropě."

Program turnaje Cup of Nations (časy jsou v SEČ)
16.2. Španělsko–Jamajka (6.10, Gosford)
16.2. Austrálie–ČESKO (9.10, Gosford)
19.2. Jamajka–ČESKO (4.50, Sydney)
19.2. Austrálie–Španělsko (8.00, Sydney)
22.2. ČESKO–Španělsko (4.30, Newcastle)
22.2. Austrálie–Jamajka (9.10, Newcastle)

Reklama

  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín