Hlavní obsah

Coufal útočí na milník. Dorovnat může Henryho a další legendy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední čtyři zápasy West Hamu v nejvyšší anglické soutěži měly jednoho společného, a pro příznivce české kopané tuze příjemného jmenovatele. V každém z nich si totiž asistenci připsal krajní bek Vladimír Coufal. A pokud se mu v nastoleném trendu povede pokračovat i v nedělním duelu na hřišti Aston Villy, může se zařadit do elitní společnosti.

Foto: Profimedia.cz

Český krajní obránce Vladimír Coufal útočí na milník.

Článek

Jen deseti různým hráčům se totiž v historii Premier League podařilo, aby v pěti po sobě jdoucích utkáních pokaždé zapsali gólovou přihrávku. Coufal tak bude mít jedinečnou možnost dostat se na úroveň velikánů, jakými jsou například Thierry Henry, Ryan Giggs, či Gianfranco Zola. A to ještě uvažme, že narozdíl od reprezentačního obránce všichni tři platili za ryze ofenzivní fotbalisty.

Jediným defenzivně laděným hráčem ve výběru je tak liverpoolský Trent Alexander-Arnold. 25letý Angličan dokázal nahrát na gól v pěti utkáních po sobě hned dvakrát, což se nikomu jinému zatím nepodařilo. Poprvé se zapsal do historických kronik v roce 2019, podruhé pak letos na jaře.

Ještě o kousíček nad těmi, kteří zapsali pět asistencí řadě, pak ční dva vynikající tvůrci hry. Cesc Fabregas v barvách Arsenalu dokázal připravit alespoň jednu branku spoluhráčům šestkrát po sobě, o jeden zápas jej pak trumfl ještě Mesut Özil, také v dresu Kanonýrů.

HráčKlubSezonaZápasy v řadě s asistencí
Mesut ÖzilArsenal2015/167
Cesc FabregasArsenal2011/126
Gianfranco ZolaChelsea2002/035
Trent Alexander-ArnoldLiverpool2018/19 + 2019/20 a 2022/235
Harry KaneTottenham2020/215
Antonio ValenciaMan United2011/125
Thierry HenryArsenal2004/055
Ryan GiggsMan United2002/035
Mohamed SalahLiverpool2021/225
Darren AndertonTottenham2002/035

Vladimír Coufal má tedy jedinečnou šanci dorovnat opravdu vybranou společnost. A to jej ještě může těšit fakt, že jeho schopnosti připravovat šance kolegům si po vzájemném střetnutí v září všiml i kouč Manchesteru City Pep Guardiola. I Citizens totiž inkasovali po asistenci Coufala, nakonec ale v utkání zvítězili 3:1.

„Řekl mi, že to byla super asistence, že jsem to udělal dobře a celkově se mu v zápase líbil,“ culil se Coufal. „Dokonce mu stylem hry připomínám Kylea Walkera, což je můj obrovský vzor,“ přiblížil 31letý obránce detaily rozhovoru s trenérem úřadujícího mistra Anglie a Champions League.

Coufalovy čtyři gólové přihrávky v posledních čtyřech kolech anglické nejvyšší soutěže jej vystřelily nahoru také v tabulce asistentů. Tam zatím společně s Mohamedem Salahem z Liverpoolu a Olliem Watkinsem z Aston Villy okupuje dělenou čtvrtou příčku.

Tabulka asistentů PL po osmém kole

PořadíJménoKlubAsistence
1.Pedro NetoWolverhampton5
1.James MaddisonTottenham5
1.Kieran TrippierNewcastle5
4.Vladimír CoufalWest Ham4
4.Mohamed SalahLiverpool4
4.Ollie WatkinsAston Villa4
7.Julián ÁlvarezMan City3
7.Phil FodenMan City3
7.Moussa DiabyAston Villa3
7.Pervis EstupiñánBrighton3

Pokud tedy naváže na své klubové výkony z posledních týdnů a v nedělním zápase opět nějakou tu branku jednomu ze spoluhráčů připraví, může nejen dosáhnout zajímavého milníku, ale také se procpat na dělené první místo mezi nahravači.

Reklama