Hlavní obsah

Další Nikl v Budějovicích. Nejlepší varianta, nedalo se odmítnout, říká trenérův syn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odjakživa mu říkal tati. Teď si ale Matouš Nikl na tohle oslovení dává v práci pozor. Otec Marek od něj každý den slyší: „Trenére.“ V létě se sešli v Českých Budějovicích, pro Nikla mladšího je to druhá ligová štace. Defenzivní záložník ve Slavii nedostával tolik prostoru, kolik by chtěl, a kývl na nabídku z jihu.

Foto: SK Dynamo České Budějovice

Defenzivní záložník Matouš Nikl v létě vyměnil Slavii za České Budějovice, kde trénuje jeho otec Marek.

Článek

Táta ho cepoval už jako prcka na Dobříši. Marek Nikl, oblíbenec fanoušků Bohemians a Norimberku, tenkrát s trénováním začínal. K šestiletému Matoušovi časem přibral o rok a půl mladšího Šimona. „Táta byl vždycky přísný, zvlášť na nás. Ze začátku to pro mě bylo složitější, ale zvykl jsem si. Pochopil jsem, že ze mě chce dostat to nejlepší," vzpomíná Matouš Nikl.

Když vypráví, sedí na lavičce za hlavní tribunou budějovického stadionu, kde je už jako doma. „Moc to ale nesouviselo s tím, že tady mám tátu," zdůrazní. „Trenéři si mě vybrali, protože zapadám do stylu, který chtějí hrát." Dodejme, že s druhým budějovickým koučem Tomášem Zápotočným se před lety potkal v příbramském dorostu.

Poslední dva roky spojil se Slavií. V béčku ochutnal ČFL i druhou ligu a loni na podzim dostal pár minut v áčku: 55 v poháru na Dukle a tři v lize proti Liberci. „Pochopitelně si říkáte, že byste chtěl hrát víc, ale ve Slavii to není taková samozřejmost. Konkurence i kvalita v áčku je obrovská," vykládá Nikl. „Tušil jsem, že by mě v létě poslali někam na hostování. Budějovice z toho vycházely jako nejlepší varianta, skoro se nedaly odmítnout."

Přece jen trochu váhal, hlavně kvůli tátovi. „Přemýšlel jsem o všem možném a chvilku trvalo, než jsem definitivně kývl. Nakonec převážila šance dostat se do ligy," vysvětluje Nikl junior.

Začínal jako útočník, střílel mraky gólů. Když vyrostl, stal se z něj stoper a od devatenáctky hraje na pozici defenzivního štítu. Vida, další paralela s tátou. „Každá rada od něj je cenná, snažím se je brát k srdci," říká syn předpisově. Vzorný je i v pracovní komunikaci s otcem: „Oslovení trenére si hlídám, aby kluci viděli, že mám ke všem respekt. A vážím si toho, že v kabině neslýchám žádné fórky."

V jednadvaceti má nejvyšší čas, aby pravidelně začal hrát ligu. V přípravě vynechal jediný zápas, a to ještě kvůli drobnému zranění. Do základní sestavy mu může pomoct i letní odchod někdejšího budějovického kapitána Patrika Čavoše. Pak je tu ještě jedna motivace: nová jednadvacítka, které v září začne kvalifikace na EURO 2025. „Bylo by fajn se tam dostat," zasní se. „Ovšem nejdřív musím stabilně hrát ligu, bez toho nominace do nároďáku nepřijde."

Reklama

  Č. Budějovice - Bohemians dnes 15 : 00
20240504T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice
Bohemians
  Jablonec - Karviná dnes 15 : 00
20240504T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Karviná
Jablonec vs. Karviná
Jablonec
Karviná
  Pardubice - Zlín dnes 15 : 00
20240504T15 : 00:00+0200
Pardubice vs. Zlín
Pardubice vs. Zlín
Pardubice
Zlín
  Slavia - Ostrava dnes 18 : 00
20240504T18 : 00:00+0200
Slavia vs. Ostrava
Slavia vs. Ostrava
Slavia
Ostrava
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.