Hlavní obsah

Davies změnil historii, ale rychlý gól na Chorvaty nestačil. Kramarič děkoval trenérovi Kanady: Super motivace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šedesát osm vteřin. Tak málo stačilo, aby Alphonso Davies vstřelil zatím nejrychlejší gól letošního mistrovství světa. Pro Kanadu to byla historická trefa, nikdy předtím na mundialu neskórovala. Jenže Davies a spol. nakonec zažili hořký večer. S Chorvatskem prohráli 1:4, po dvou zápasech zůstávají bez bodu a už nemůžou postoupit do osmifinále. Zato vicemistři světa o skóre vedou skupinu před Marokem. A ještě vrátili úder kanadskému trenérovi Johnu Herdmanovi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Chorvatsko - KanadaVideo: Česká televize

 
Článek

Začali svěžím partem proti Belgii, porážka 0:1 byla hodně smolná. A když se hned zkraje nedělního duelu s Chorvatskem trefil Alphonso Davies, mohli Kanaďané po svém historicky prvním gólu na mistrovství světa snít i o premiérových bodech. Mimochodem, Davies se vykoupil za katarský prolog s Belgií, kdy zkraje zápasu neproměnil penaltu.

„Jsme na tebe pyšní," vzkázal Daviesovi na Twitteru jeho zaměstnavatel Bayern Mnichov. Dvaadvacetiletý rodák z uprchlického tábora v Ghaně pohnul s dějinami kanadského fotbalu, jenže Chorvaté ještě v první půli zápas otočili a po pauze ho v klidu dotáhli k vítězství. „Splnil se mi sen, ale mnohem radši bych byl za vítězství," vyprávěl Davies.

Kanada se vrátila na mistrovství světa po 36 letech a tleskalo se jí za sympatický fotbal, ovšem po dvou porážkách už nebude mít šanci na postup ze skupiny, proti Maroku jí půjde jen o čest. Zkušenosti z Kataru se můžou hodit na příštím šampionátu, Kanaďané ho budou v létě 2026 hostit spolu s USA a Mexikem.

„Položil nás druhý gól na konci prvního poločasu, byl to rozhodující moment. Ale jinak jsme ukázali, že na mistrovství světa patříme. Teď chceme porazit Maroko," vykládal kanadský kouč John Herdman, jenž před nedělním zápasem podráždil soupeře peprným náznakem, že jeho tým bude muset s Chorvatskem vy***at. Známou anglickou nadávku na „f" sice do televizní kamery neřekl naplno, ale bylo jasné, kam míří. Chorvatský bulvár Herdmanovi hned odpověděl jeho karikaturou s kanadským javorovým listem na ústech a v klíně.

„Děkuju kanadskému trenérovi za motivaci," poznamenal chorvatský útočník Andrej Kramarič, jenž se podepsal pod dva góly. Dodal (taktéž v náznaku), že Chorvatsko nakonec ukázalo, kdo s kým vy***al.

Ale zpátky k fotbalu. „Začali jsme špatně, ovšem pak jsme ukázali sílu. Byli jsme dominantní a dva góly na mistrovství světa jsou pro mě výjimečné," rekapituloval Kramarič.

S parťáky se vykoupil za rozpačitý start s Marokem (0:0), Chorvaté mají stejně jako africký tým čtyři body. O bod zpátky je po kolapsu s Maročany třetí Belgie, kterou první prosincový den čeká bitva o všechno právě s Chorvatskem. Tomu bude k postupu stačit i remíza. „Snad zahrajeme jako proti Kanadě a půjdeme dál," doufal Kramarič.

Reklama

  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň