Hlavní obsah

Dělo zn. Kalvach vystřelilo body i miliony. Moc gólů nedávám, takže byl jeden z nejhezčích, smála se opora Plzně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potřebujete tři body ve skupině Konferenční ligy a navrch pěkný příspěvek 500 tisíc euro (12,2 milionů korun) do klubové kasy? Stačí vytočit číslo Lukáše Kalvacha a on to zařídí. Středopolař Viktorie Plzeň o důležitém triumfu, který Západočechům přinesl také pěkný peněžní bonus za výhru od UEFA, rozhodl čtvrt hodiny před koncem tečovanou dělovkou přesně do horního růžku branky Ballkani. „Moc gólů nedávám, takže byl jeden z nejhezčích,“ pravila 28letá opora Plzně.

Foto: FC Viktoria Plzeň

Plzeňský záložník Lukáš Kalvach.

Článek

A opravdu, Kalvach platí víceméně za definici svátečního střelce, za celý minulý ročník se ve všech soutěžích trefil jen dvakrát. Střetnutí v Evropě ale tuto sezonu píší jinou pohádku, takovou s puncem produktivity. Vždyť právě on se prosadil v důležitém duelu čtvrtého předkola Konferenční ligy na půdě Tobolu Kostanaj (2:1) a vítěznou branku zapsal i ve skupinovém prologu s Ballkani. Rodí se tak Viktorii nečekaný pohárový kanonýr?

„Kéž by, za to bych byl samozřejmě rád. Do koncovky se snažím tlačit a jsem rád, že to teď i v Kazachstánu pomohlo k výhře,“ culil se plzeňský hrdina večera. Pod Kalvachovým zvýšeným zakončovacím apetitem je přitom tučně podepsaný i trenér Miroslav Koubek. Zkušený kouč totiž ctí známé motto: „Když nevíš co s míčem, vystřel!“

Což potvrdil i sám Kalvach. „Víceméně před každým zápasem si říkáme, ať to zkusíme, pokud to máme na střelu. Dnes to ale vyplynulo spíše z toho, že soupeř byl hodně zatažený. Balony se ke mně odrážely a asi třetí nebo čtvrtá rána tam konečně padla,“ připomněl, že v utkání střeleckým prachem nešetřil.

Pumelice z jeho kopaček zajistila nejen důležité tři body na úvod bojů skupiny C, ale také protažení úctyhodně dlouhé vítězné série. Vždyť Západočeši triumfovali pojedenácté v řadě! „Hlava je díky tomu více v pohodě. Vyjdou nám věci, které by nám na začátku sezony nevyšly, to jsme byli trošku v křeči,“ připomněl Kalvach, že Viktoria v úvodních třech duelech tohoto ročníku chuť vítězství nepoznala. Od té doby ale jede jako dobře namazaný stroj.

I díky Kalvachovi, který je bezesporu jednou z klíčových postav mužstva. „Myslím, že je naším nejdůležitějším hráčem, takový stěžejní kámen tohoto týmu,“ ocenil zkušenějšího kolegu 23letý stoper Robin Hranáč.

S jeho slovy by zajisté souhlasila i valná většina z 9562 diváků, kteří si našli cestu do Doosan Areny. Vždyť právě Kalvachovo jméno hřmělo tribunami po závěrečném hvizdu, což je pro každého fotbalistu ta vůbec nejsladší odměna. „Je samozřejmě moc příjemné, když nás lidi ženou a pak vyvolávají moje jméno. Super zážitek. Za to bych jim chtěl moc poděkovat a hlavně doufám, že nás budou podporovat dále,“ uzavřel Kalvach.

Reklama