Hlavní obsah

Dusno, urážky, potyčky. Srbové po divočině balí, Švýcaři vyhlížejí osmifinále. Chceme ještě dál, vzkázal Embolo

Osmifinále mistrovství světa zůstává pro Srbsko nedostižnou metou. V Kataru ho od postupu odřízli Švýcaři, kteří vyhráli divokou přestřelku 3:2 a play off načnou proti Portugalsku. „Jsem šťastný za celou zemi,“ vyznal se švýcarský trenér Murat Yakin. Srbové skončili ve skupině G s jedním bodem poslední, díky senzačnímu vítězství nad Brazílií je přeskočil Kamerun.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Srbsko - ŠvýcarskoVideo: Česká televize

 
Článek

Byl to bláznivý večer. Nejdřív postupovalo Švýcarsko, pak Srbsko a nakonec definitivně Švýcarsko. Situace kolem poslední vstupenky do play off fotbalového mistrovství světa se vyvíjela hodně překotně.

„Když jsme prohrávali, bylo to těžké, ale teď jsme moc šťastní," usmál se do televizní kamery švýcarský brankář Gregor Kobel, jenž zaskočil místo obvyklé jedničky Yanna Sommera. „Jasně, cítil jsem nervozitu, protože Yann mě moc často do branky nepouští. Každopádně jsem rád, že jsem mohl být u toho."

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Kamerun - BrazílieVideo: Česká televize

Švýcarsko je po třetím po sobě jdoucím postupu do osmifinále MS v euforii, zato Srbům je pod psa. Zopakovali si scénář z předchozího zápasu s Kamerunem (3:3): znovu prohrávali, ovšem ještě v první půli dokázali otočit skóre. Jenže těsně před pauzou vyrovnal nejlepší švýcarský střelec z kvalifikace Breel Embolo a zkraje druhé půle podtrhl postup po krásné kombinaci Remo Freuler.

A ještě jeden klíčový muž vítězů: uzdravený záložník Xherdan Shaqiri, jenž byl u všech tří švýcarských gólů. Nejen kolem něj, rodáka z Kosova, bylo spoustu emocí. Kamery zachytily urážky z obou táborů a argentinský rozhodčí Fernando Rapallini musel řešit i několik strkanic.

Srbsko nutně potřebovalo za stavu 2:3 dva zásahy, ovšem ty pro něj byly ve slabším druhém poločase nedosažitelné. Mimochodem, Srbové si naposledy zahráli osmifinále mistrovství světa ještě v časech rozpadající se Jugoslávie, bylo to ve Francii 1998. Od té doby Srbsko zatím pokaždé skončilo ve skupině. Letos v Kataru i kvůli děravé obraně: osm inkasovaných gólů je druhé nejhorší číslo na turnaji hned po Kostarice (11).

„Měli jsme problémy se zraněními zásadních hráčů, ale tým odevzdal maximum. Výsledek z posledního zápasu a vyřazení je pro nás zklamáním, ale musíme to vzít," poznamenal srbský kouč Dragan Stojkovič.

Švýcaři zůstali o skóre druzí za Brazílií a vyhlížejí osmifinále s Portugalskem, které v červnu dokázali porazit v Lize národů. „Nechceme, aby to byl náš poslední zápas," vzkázal Breel Embolo, jeden z hlavních švýcarských hrdinů. „Uděláme všechno pro to, abychom šli dál."

Reklama