Hlavní obsah

Skupiny letošního MS vešly do historie. Jenže FIFA plánuje razantní krok, drama v závěru skončí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyři dny fotbalové parády, kdy o drama nebyla nouze. Závěrečné duely základních skupin mistrovství světa v Kataru, které díky své vyrovnanosti vejde do historie, nabídly mnoho zvratů, senzační postupy outsiderů i hořký konec favoritů. Jenže FIFA už dlouhodobě plánuje změnu.

Foto: Paul Childs, Reuters

Japonští fotbalisté se radují z gólu na 2:1 v utkání se Španělskem.

Článek
Fotogalerie

„Nejlepší skupinová fáze v historii mistrovství světa končí. V nejbližší době se to nebude opakovat, protože současný systém souběžně hraných závěrečných utkání základních skupin končí," upozornil na Twitteru bývalý anglický reprezentant a současný expert BBC Gary Lineker.

FIFA totiž plánuje pro šampionát v roce 2026 v USA, Mexiku a Kanadě razantní změnu. Na turnaj se probojuje 48 týmů, které se rozdělí do šestnácti skupin po třech. Je tak logické, že jeden výběr vždy bude „stát".

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Jižní Korea - PortugalskoVideo: Česká televize

„Myslím, že by se to mělo přehodnotit. Představte si, kolik skupin bude končit taktizováním v posledním zápase remízou nebo jiným vhodným výsledkem," upozorňuje Lineker.

MS v Kataru nabídlo v základních skupinách mnoho pozitivních i negativních překvapení. Končí Belgie či Německo, naopak z prvního místa jdou do osmifinále Maroko nebo Japonsko. Na průběžné výsledky skupiny E, kdy každou chvíli postupoval někdo jiný, se bude jen těžko zapomínat.

Vyrovnanost potvrzuje i fakt, že žádná z 32 reprezentací nedokázala získat plný počet devíti bodů. To se naposledy stalo na šampionátu v USA v roce 1994, kdy se hrálo ještě ve formátu čtyřiadvaceti týmů rozdělených do šesti skupin po čtyřech.

Reklama