Hlavní obsah

Hokejista Šlégr probudil ženevskou Fan zónu

ŽENEVA

Docela ospale vypadala v pravé nedělní poledne Fan zóna v centru Ženevy, dějišti mistrovství Evropy ve fotbale. Po dvanácté hodině v ní hledalo azyl několik set převážně českých fanoušků. Unavení po dlouhé cestě, obsadili především stoly u stánků s občerstvením. Největší zájem byl o studené pivo a teplou šunku, na rozdíl od stánků s různými hrami. Prostorem stále duněla reprodukovaná hudba.

Článek

Po jedné hodině to Fan zónou zahučelo. „Hele, tamhle jde Jirka Šlégr,“ znělo od stolu ke stolu a celé hloučky se hrnuly k české hokejové hvězdě. A olympijský vítěz z Nagana, držitel Stanley Cupu a mistr světa se trpělivě s každým vyfotil, popovídal, podepsal a potřásl rukou. „Já ho miluju,“ pravila fanynka v šaškovské čepici a hned se k hokejistovi přitiskla při fotografování.

„Přiletěl jsem ráno. Teď si dám něco na osvěžení a večer jdu fandit. Jako sportovec si dovedu představit, co asi kluci prožívají. Upřímně řečeno, na mne také nervozita přijde, jak se bude zápas blížit. Přijel jsem fandit, takže si zakřičím. Věřím tomu, že kluci postoupí, i když tyhle zápasy, v nichž jde o život, jsou hrozně těžké. Ale oni to zvládnou a vyhrajeme,“ nezapochyboval ani na okamžik Jiří Šlégr. Na zápas přiletěli také hokejisté Phoenixu Martin Hanzal a Zbyněk Michálek nebo moderátor Leoš Mareš.

Rozlehlá Fan zóna na Plainpalas se s každou hodinou plnila fanoušky, Turečtí byli ve výrazné menšině. Zato Češi obsadili stoly prakticky u všech stánků, nabízejících národní kuchyni portugalskou, švýcarskou, španělskou i ruskou. U turecké bylo prázdno. Bohužel, česká chyběla. „Češi, Češi, Češi,“ znělo stále silněji prostranstvím. Nechyběly ani tradiční popěvky: „Pojďme hoši, pojďme do toho,“ nebo sprostonárodní píseň: „Vysoký jalovec.“ Skupinka pomalovaných fanoušků, na nichž bylo vidět, že teplé počasí a pivo už vykonaly své, zapělo sborové: „My to EURO stejně vyhrajem!“

Co fanoušky odrazovalo, byl obchod s oficiálními suvenýry. Předražení maskoti Flix a Trix, které bylo možné kdekoliv jinde koupit za čtyři franky, tu stály patnáct. Podobné to bylo i s tričky, míči a šálami. Jen cena suvenýrů švýcarské reprezentace klesla o sedmdesát procent. A přesto je nikdo nekupoval...

Redaktory Práva a Sport.cz na ME přepravuje Auto Janák.

Reklama

Související témata: