Hlavní obsah

Symbolem Ženevy pro ME ve fotbale se stal obří nafukovací míč

ŽENEVA

Symbolem Ženevy jako pořadatelského města fotbalového mistrovství Evropy se má stát obří nafukovací míč o průměru 15 metrů. Heliem nafouknutý balon, který bude v noci osvětlovat světlomet, je ukotvený ve stometrové výšce přímo nad slavným gejzírem Jet d'Eau u Ženevského jezera.

Článek

"Pro nás to je něco jako socha. Naší snahou bylo, aby se to stalo symbolem Ženevy nejen v průběhu šampionátu, ale i poté," řekla Joelle Snellaová, mluvčí ženevského výboru pro turistiku, který měl celý projekt na starosti. Obří míč, který zkonstruoval anglický designér Alan Noble, přišel město na 220 000 eur (asi 5,5 miliónu korun).

Organizátoři měli se včasnou instalací míče před startem šampionátu plno práce. Poprvé byl vypuštěn na oblohu již v dubnu, značně ho však poškodila bouře a musel být poslán zpět do Anglie na opravu. "Upřímně doufám, že už nás žádné další obtíže nepotkají," uvedl Noble, který se svým týmem pracoval na opravě míče několik dní a nocí.

Ženeva hostí zápasy ve skupině A. První utkání zde v sobotu sehrají Portugalsko s Tureckem. Následně se tu dvakrát představí Česká republika v zápasech s Portugalskem a Tureckem.

Reklama

Související témata: