Hlavní obsah

Neuspěli jste, protože jste neprožívali zpívání hymny, kritizují Němce fotbalové ikony

Berlín

Nedostatek vášně při zpívání hymny, to je podle některých Němců možný důvod, proč národní tým neuspěl na mistrovství Evropy. Nedostatek zápalu a prožitku před samotným zápasem jim vyčítali například kouč Wolfsburgu Felix Magath či legendární Franz Beckenbauer, dvojnásobný mistr světa - jednou jako kapitán a podruhé coby kouč.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Němečtí fotbalisté oslavují postup do čtvrtfinále mistrovství Evropy.

Článek

"Každý, kdo viděl, jak oduševněle zpívají a místy až křičeli svou hymnu Italové, snadno si představí jejich nasazení na zápas," napsal ve svém sloupku Magath. "Právě to, snaha odevzdat všechno, mi u německého týmu chyběla," dodal kouč, který má v klubu tři Čechy - Petra Jiráčka, Václava Pilaře a Jana Poláka.

Beckenbauer je stejného názoru, i podle mistra světa z roku 1974 a kouče šampionů z roku 1990 musí potřebný zápal přijít ještě před výkopem. "Společné hlasité zpívání hymny by k tomu mělo pomoci," prohlásil. Sám prý v době, kdy vedl reprezentaci, rozdával hráčům text hymny a vedl je ke společnému zpěvu.

Otázce přístupu k hymně se po vyřazení německých fotbalistů v semifinále Eura s Italy věnuje i dnešní deník Bild. "Jsme dostateční patrioti?" ptá se.

Hymnu však nezpívají ani všichni čeští reprezentanti. Například kapitán Tomáš Rosický si ji zpívá jen v duchu z pověrčivosti. Když byl malý a zpíval si ji, tak prý tým prohrával.

Reklama

Související témata: