Hlavní obsah

Šéf ukrajinského fotbalu přiznal, že jeho země téměř přišla o ME

KYJEV

Prezident ukrajinské fotbalové asociace Hryhorij Surkis přiznal, že jeho země téměř přišla o pořadatelství mistrovství Evropy. Pro Ukrajinu prý turnaj zachránila jen "důvěra, moudrost a trpělivost" Evropské fotbalové unie UEFA, která věřila v realizaci projektu.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajina prý o EURO 2012 málem přišla

Článek

"Upřímně mohu říct, že bez trpělivosti UEFA bychom zde dnes neseděli," prohlásil Surkis na tiskové konferenci na novém Olympijském stadionu v Kyjevě. "Lidé z UEFA nám dodali zkušenosti a díky svému profesionalismu nám vytvořili podmínky, abychom v přípravách mohli pokračovat," řekl.

Problémy vinou politických a ekonomických otřesů provázely přípravy už od dubna 2007, kdy byli pořadatelé oficiálně oznámeni. "Před rokem a půl jsme měli zpoždění. Prezident UEFA Michel Platini se setkal s naším novým prezidentem Viktorem Janukovyčem, který ho ujistil, že vláda pro zvládnutí příprav udělá všechno," řekl ukrajinský funkcionář.

"Pan Platini o tom však nebyl přesvědčen. Až po letošní zářijové návštěvě v Polsku a na Ukrajině prohlásil, že tu nevidí žádné velké problémy, jen malé, které se dají vyřešit," uvedl Surkis.

Zmodernizovali celou zemi

Ukrajina se sousedním Polskem uspořádá vůbec největší sportovní událost, která se bude v oblasti někdejšího takzvaného východního bloku odehrávat od moskevských olympijských her v roce 1980. Kdyby selhala ještě před turnajem, uškodilo by to podle Surkise obrazu země ve světě, ale i jejím možným ambicím stát se členem Evropské unie.

V květnu prý UEFA zvažovala, že by se některé zápasy přesunuly do Polska a na Ukrajině by se využily jen dva stadiony. "Musíme zkrátka trpělivost a moudrost UEFA ocenit. Na Ukrajině jejich přístup pomohl, protože jsme museli vedle stadiónů vytvořit i infrastrukturu - letiště, dálnice i nové silnice. Museli jsme zmodernizovat celou zemi," řekl.

Reklama

Související témata: