Hlavní obsah

Čech se zdál být nepřekonatelný, píší ve Španělsku. Prokletí zlomeno! Co udivilo Linekera?

Toulouse/Madrid

Důležitá a naprosto zasloužená výhra. Španělský tisk se vzácně shoduje na hodnocení prvního zápasu svého výběru na EURO, který porazil v Toulouse Českou republiku nejtěsnějším výsledkem 1:0. Až do pondělí přitom bylo datum 13. června pro obhájce evropského zlata prokleté, to se ale po trefě Gerarda Piquého změnilo.

Foto: Andrew Medichini, ČTK/AP

Rozhodující okamžik zápasu. Míč z hlavy Gerarda Piquého (druhý zprava) míří do české sítě. Brankář Petr Čech už zasáhnout nestačil.

Článek
Fotogalerie

Všichni ještě mají v paměti dva roky starý debakl, který La Roja utrpěla na mistrovství světa v Brazílii. Nizozemské Tulipány ji tehdy vypráskaly 5:1 a Španělé se brzy pakovali domů... Jenže to nebyla jediná kaňka v historii tamní reprezentace.

Třináctého června bylo až do pondělí doslova postrachem několika generacím slavných španělských fotbalistů. V tento den roku 1963 utrpěli nejhorší porážku na domácí půdě (2:6 se Skotskem), na MS 1990 remizovali v základní skupině 0:0 s Uruguayí, nezvládli ani duel MS 1998 s Nigérií (2:3) a v zahajovacím zápase ME 2000 podlehli Norsku 0:1. Bohužel, český výběr už favorita o body neobral.

„Konečně se podařilo zlomit prokletí," píše server listu AS. „Výjimečný Iniesta a střelec Piqué ukončili španělské trápení. Dlouho se hledal způsob, jak překonat výtečného Čecha. Soupeř bojoval na třiceti metrech, ale nakonec nevydržel," dodává madridský deník.

„Petr Čech se zdál být nepřekonatelný," uvádí bulvárnější titul Marca. Na sociálních sítích došlo i na výstižné ztvárnění zápasu ve vtipné zkratce...

„Českou republiku brzy opustila odvaha," konstatuje server sport.es ve svém shrnutí. „Španělsko vedené brilantním Iniestou zničilo českou pevnost. Přitom výhra už mohla být pouhou utopií," vystihuje zápas El País.

Tradiční glosátor fotbalového dění a bývalý vynikající útočník anglické reprezentace Gary Lineker si všímá faktu, že Čech neměl jen řadu skvělých zákroků, ale zaznamenal také nejvíce přihrávek z celého českého týmu, což zřetelně dokresluje jasnou dominanci Španělů.

Hodně propíraná kauza okolo aféry brankáře De Gey neměla na jedničku La Roja žádný vliv. „V poslední době zažil mnoho turbulencí, ale reagoval pohotově při pokusu Hubníka a skvěle zasáhl při šanci Daridy v nastavení. Publikum poté nadšeně řvalo: ‚De Gea, De Gea!'" všímají si španělské noviny.

Reklama