Hlavní obsah

Čeští fešáci sklízí obdiv Evropy! Prodavačky skákaly radostí

Obdiv sklízí ze všech stran Evropy, byť ještě nenastoupili k jedinému zápasu! Fotografie českých fotbalových reprezentantů ve slušivých oblecích z okamžiku odletu do dějiště mistrovství Evropy ve Francii, stejně jako následné snímky už přímo z Tours, kde národní tým našel dočasný domov, strhly vlnu chvály ze všech koutů kontinentu.

Foto: Steilmann/Vlastimil Vacek, ČTK

Startujeme, pánové... Fotbalová reprezentace ve slušivých oblecích.

Článek
Fotogalerie

„Česká reprezentace má nejkrásnější a nejstylovější oblečení na evropském šampionátu," napsal na sociálních sítích Rio Ferdinand, fotbalový komentátor a bývalý vynikající obránce, který se pyšní vlastní módní značkou oblečení.

Žádný výstřel do tmy

Nešlo o ojedinělý výstřel do tmy. Zprávu s fotografií týmu před letadlem s pochvalným titulkem přinesl prestižní server ESPN i mnohé další servery. „Společenský oděv, jež máme k dispozici, je super. Všem se nám moc líbí. Jsme nadšení, že nešlo o úplně klasické obleky a udělala se určitá změna," lebedí si brankář Tomáš Vaclík. „Super je i barevné sladění. Zejména pak detail v podobě puntíků v národních barvách na košili," přitakává obránce Marek Suchý. „Ta se hodně líbí manželce," usmívá se Vaclík.

Čeští reprezentanti mají z kolekce Stones k dispozici vyštíhlené žerzejové sako v modré barvě, světle béžové kalhoty z odlehčené bavlny a bílou košili s drobnými puntíčky v národních barvách. „Móda i sport představují určitý životní styl. Přesně v tom duchu přistupujeme k přípravě každé kolekce," říká Anna Motlíková, ředitelka společnosti Steilmann, která českou fotbalovou elitu obléká.

Chvála hrnoucí se na oděv českých borců ji nesmírně těší. „Nic takového jsme nečekali. Když jsme kolekci připravovali, bylo hlavním záměrem, aby oblečení mělo drive. Prostě jsme chtěli udělat módní, vkusné a přitom současným trendům odpovídající šaty," vypravuje Motlíková, která se aktivně podílela i na vzniku fotografie na schůdcích letadla. „Musela jsem některé kluky napomenout, protože nosí mobily v kapsách u kalhot."

První informaci, jak jsou v Evropě nadšení z českého produktu, dostala ještě ve středu před půlnocí. Další obdivná slova slyšela v průběhu celého čtvrtka. „Jde o obrovskou satisfakci, protože v minulosti nám bylo z různých stran vyčítáno, že jsme jako marketingový nástroj, zvolili právě fotbal. A radost mám pochopitelně i kvůli všem lidem ve firmě. Jde o hrdost a současně i odměnu za poctivě odvedenou práci. Některé prodavačky doslova skákaly radostí," vypravuje Motlíková, jaké nadšení zavládlo v celé firmě. „Pochopitelně nás všechny chvála těší, i kvůli klukům samotným," doplňuje ředitelka firmy Steilmann.

„Sako, košile i kalhoty jsou tak pohodlné, že v nich lze zvládnout ve velké pohodě i cestu letadlem. Člověka nikde nic neškrtí, nestahuje," chválí útočník David Lafata. Stejný pocit si budou moci dopřát i fanoušci. Firma totiž zařadí kolekci do prodeje, navíc chystá během evropského šampionátu na sociálních sítích soutěž o oblek, v němž bude za zápasy ve Francii cestovat Čech, Rosický a spol.

Hastroši jsou minulostí

Na současném ošacení je patrné, jak se doba změnila. „Fotbal a móda patří k sobě," říká jasně záložník současného výběru Ladislav Krejčí. Před dvaceti lety byli fotbalisté doslova zděšeni, když jim na soustředění v Rakousku dovezli z Čech obleky, v nichž měli odjet za La Manche na EURO ´96.

„Copak já, mně to bylo jedno, protože oblek jsem na sebe za celé mistrovství stejně nevzal a měl ho v kufru. Největší módemani v mančaftu Kuka s Bergerem však rezolutně odmítli něco takového na sebe obléct, protože si připadali jako hastroši," pobaveně vzpomíná bývalý hráč národního týmu Jiří Němec na pionýrské časy, kdy si mohla nechat reprezentace o luxusu a komfortu nechat jen zdát.

K legionářům z bundesligy Kukovi a Bergrovi se ovšem přidali i další hráči, takže tehdejší boss českého fotbalu František Chvalovský měl o problém víc. Pravdou je, že se zachoval jako grand. Před přípravnými zápasy ve Švýcarsku nechal nakoupit v St. Gallenu pro celou výpravu obleky podle poslední módy a najatý krejčí je přímo v hotelu upravoval podle přání hráčů.

Pochopitelně i trenérovi Dušanu Uhrinovi, který si ovšem stejně jako Němec na módu moc nepotrpěl. A na obleky už teprve ne, protože se nejlépe cítil v teplákové soupravě. Při trénincích, zápasech i třeba tiskových konferencích.

České rodačce žijící od války v anglickém Prestonu, kde měla česká reprezentace během mistrovství Evropy dočasný domov, pohled na krajana chodícího stále v teplákách nedal spát. Snesla by fotbalistům modré z nebe, protože byla moc a moc pyšná, že se ubytovali právě v jejím městě.

Uspořádala proto zahradní párty, na kterou společně s jinými hosty pozvala Dušana Uhrina a také tamního mistra krejčího. Ten přímo během odpolední slavnostní vzal trenérovi míry na oblek, rovnou ho střihl a ještě narychlo sešpendlené sako a kalhoty na něm vyzkoušel.

Uhrin měl oblek jako z módního žurnálu, ale pravdou je, že v Anglii ho moc často neoblékl. A to byl na stříbrném šampionátu zvolen Trenérem trenérů.

Reklama

Související témata: