Hlavní obsah

Chorvatští fanoušci si pokazili dojem řáděním na konci zápasu. Možná svůj tým rozhodili

St. Étienne

St. Étienne na dva dny patřilo českým a chorvatským fanouškům, kteří dorazili na dnešní zápas obou reprezentací na fotbalovém mistrovství Evropy. Ve stosedmdesátitisícovém městě na středovýchodě Francie panovala skvělá atmosféra, soupeřovi příznivci si ale pokazili dojem řáděním na konci utkání. Na trávník přilétly světlice, vedle pořadatele vybuchl dělbuch a více než pět minut se nehrálo. Dost možná to v tu chvíli vedoucí Chorvaty rozhodilo. Duel skončil 2:2.

Foto: Jason Cairnduff, Reuters

Jeden z dělbuchů pravděpodobně zranil pořadatele.

Článek

Chorvatští fanoušci se před utkáním s českými příznivci fotili, společně skandovali pokřiky a slušně se chovali i po většinu utkání. V 85. minutě se ale poblíž brankáře Petra Čecha snesly na trávník světlice.

Hřiště přiběhla uklidit skupina pořadatelů, poblíž jednoho z nich ale explodoval dělbuch a člen ochranky se skácel na zem. Rozběsněné příznivce se pokusili zklidnit sami chorvatští hráči, v sektoru pro balkánský celek přesto došlo k potyčkám a jeho část následně vyklidila policie.

Davy fanoušků se začaly sjíždět do St. Etienne už den před utkáním. Stejně jako v Toulouse při zápase se Španělskem panovala i tentokrát mezi oběma tábory velmi přátelská atmosféra, Češi a Chorvati dokonce spolu často bydleli i v jednom hotelu. Z jednoho balkonu visela česká a z druhého chorvatská vlajka.

V den utkání se město proměnilo ve fotbalový karneval. Tramvaje jezdily vyzdobené českými a chorvatskými vlajkami a na každém obchodu byly nalepené nápisy "vítejte" v obou jazycích.

Nejvíce žily fanzóna kousek od stadionu a centrum v čele s hlavním náměstím Place Jean Jaurés. Příznivci na něm od dopoledne skandovali chorály a došlo i na malý fanouškovský zápas mezi pěti hráči každého z táborů, který skončil remízou.

Ve městě ale měli početní převahu Chorvaté, jichž dorazilo téměř k deseti tisícům, i když mnozí z nich neměli vstupenku. Příznivci balkánského týmu až na pár dělbuchů příliš nepotvrzovali pověst divokého publika.

Stejně jako Španělé v legraci opakovali i česká hesla a ulicemi St. Etienne se tak neslo třeba "Limberský, ty jsi h....o", což v narážce na sparťanský pokřik proti Davidu Limberskému skandovala plzeňská skupina reprezentačních fanoušků.

Na stadionu panovala hlasitější atmosféra než při utkání se Španělskem. Pomohla k tomu nejen větší kapacita, ale hlavně velmi strmé tribuny, kvůli nimž se aréně Stade Geoffroy-Guichard přezdívá "kotel". Na kulise nebylo nijak znát, že pár míst zůstalo volných.

Češi drželi s mírnou převahou Chorvatů v hledišti krok a k jednotlivým popěvkům jim výrazně pomáhali i trumpetisti. Příznivci národního týmu fandili i za nepříznivého stavu 0:2, a když Milan Škoda snížil, hnali svůj tým za vyrovnáním. To zařídil v nastavení z penalty Tomáš Necid.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články