Hlavní obsah

Italové cílí na rychlý postup. Na pomoc si přizvali i kosmonauta!

Toulouse

První duel zvládli nadmíru, porazili Belgii 2:0. Pokud tedy v pátek fotbalisté Itálie zvítězí také ve druhém utkání nad Švédskem, oslaví na evropském šampionátu bleskový postup ze skupiny E. A protože nechtějí nic ponechat náhodě, jako inspiraci si do Francie pozvali svého kosmonauta Luku Parmitana. Duel mezi Itálií a Švédskem se hraje od 15:00 v Toulouse, přímým přenosem ho vysílá ČT sport, podrobnou on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Foto: Sport.cz

Italský kosmonaut Luca Parmitano dával rady fotbalistům.

Článek

Šampionát rozehráli ideálně, každá další pomoc je ovšem vítaná. Do Italského domu v Montpellieru proto zavítal kosmonaut Luca Parmitano a měl inspirativní pohovor také s mužstvem trenéra Antonia Conteho.

Poprvé se dostal do vesmíru v roce 2013, při výstupu do volného prostoru jednou málem přišel o život. Tento dramatický okamžik srovnával s fotbalem.

„Kdo říká, že nikdy nebude mít strach, buď lže, nebo je hloupý. Všichni máme strach, je to součást naší evoluce. Klíčové je však vždy udržet chladnou hlavu," nabádal původem vojenský pilot s hodností kapitána hráče.

„Ztratíte-li zápas, můžete se z něj poučit. Každou porážku můžete otočit k příštím vítězstvím. Zlepšit se a neopakovat chyby," řekl Parmitano a kladl důraz na tři klíčové aspekty - týmovou práci, motivaci a dokonalou přípravu.

Pozor na Ibru, vědí dobře

Italové jsou po výhře nad Belgií v pohodě, jednu obavu však mají. Způsobuje ji švédský kapitán Zlatan Ibrahimovic, jenž má za sebou úspěšná angažmá v Juventusu Turín a milánských klubech Interu a AC. Proti Azzurri už čtyřiatřicetiletý hvězdný kanonýr skóroval na ME 2004 při remíze 1:1.

„Všichni Ibrahimovice známe. Je to fantastický hráč, který dokáže sám zavařit každému soupeři. Je normální, že se od něj vždycky čeká hodně," uvědomuje si záložník Antonio Candreva.

„Švédi budou hrát o život a jsme na to připraveni. Bude to těžké, ale chceme v pátek postoupit," dodává.

Ibrahimovic se může stát prvním hráčem, který dá gól na čtvrtém ME.

Porazí fotbalisté Itálie na ME Švédsko a zajistí si tak účast v osmifinále?
Ano
73,5 %
Ne
26,5 %
Celkem hlasovalo 665 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Luca Parmitano