Hlavní obsah

Plašil, Sivok a Necid se vracejí do reprezentace, z nominace vypadli Jiráček a spol.

Praha

Nikdo nemá nic jisté. Takový vzkaz vyslal fotbalistům trenér reprezentace Pavel Vrba. Nároďák sice v úvodu kvalifikace mistrovství Evropy 2016 senzačně porazil Nizozemsko, v nominaci na dvojzápas v Turecku (10. října) a Kazachstánu (13. října) však došlo ke změnám. Po delším čase se vracejí Plašil, Sivok a Necid, proti minulému srazu budou chybět Jiráček, Petržela, Hořava a Mazuch.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Střelec vítězného gólu Václav Pilař (vpravo) se raduje společně s Davidem Limberským po konci zápasu s Nizozemskem.

Článek

Jedna výhra ještě postup na šampionát nedělá. A vzhledem k vytíženosti hráčů v jejich mateřských klubech má kouč národního týmu i před říjnovým dvojzápasem dost složitou situaci.

„Vidíte, že proti minulému srazu nastaly změny. Někteří v klubech trochu ztratili pozici, jiní začali hrát víc. Jako třeba Sivok, na to reagujeme. U některých dál není herní vytíženost taková, jak bychom si představovali, ale sázíme na jejich zkušenost," okomentoval nominaci Pavel Vrba.

S návratem Plašila a Sivoka se jako sázka na zkušenost jeví celá nominace, ani Necid už není žádný zelenáč.

Mazák v Bordeaux pookřál

Plašila povolal Vrba letos vůbec poprvé. „Pro Jardu je to trochu nevýhoda, ale je to záložník, který odehrál v reprezentaci spoustu zápasů. Na jeho postu odehrál celou přípravu v Brémách Theo Gebre Selassie, ale zatím není k dispozici. Bordeaux se daří, Jarda hraje - to rozhodlo," poukazuje Vrba.

Plašil s návratem do reprezentace pod novým koučem možná už ani nepočítal. „To nevím, já s ním ale mluvil už na jaře a v jedné nominaci jsme nad ním uvažovali. Jeho pozice v Catanii však byla velice složitá. Moc tam nehrál, navíc sestoupili. Návratem do Bordeaux ovšem ožil, má pozici v kvalitním týmu - ve svých letech a při svých zkušenostech," vysvětluje kouč.

Necid specialistou na umělku, Sivok na Turky

Istanbulský legionář Sivok se mu hodí také vzhledem ke znalosti Turecka. „Jedna z věcí je, že zná prostředí a spoustu hráčů soupeře. Hlavní důvod však je, že po půlroce, kdy měl problémy s kolenem, odehrál poslední čtyři zápasy. To je rozhodující měřítko, plus jeho zkušenosti."

Necid pak zase může fungovat jako specialista na umělý trávník, na němž se bude hrát v Kazachstánu. Zvykl si na něj ve Zwolle.

„Svým způsobem to asi je Tomášova výhoda, když na tom hraje a trénuje," přikyvuje Vrba.

Necid je ovšem také pěkně narostlý, takový útočník ve výběru na Nizozemsko chyběl. „Chtěli jsme ho vyzkoušet už s Rakouskem, jeho zdravotní stav to ale neumožnil. Zwolle je nahoře v nizozemské lize a Tomáš si tam hned vytvořil silnou pozici. Zvažovali jsme ho již minule. Teď jsme chtěli povolat víc ofenzivních hráčů, proto je tady," říká Vrba.

Nominace na kvalifikaci ME v Turecku (10.10.) a Kazachstánu (13.10.)
Jméno a příjmeníKlubStarty/góly
Brankáři
Petr ČechChelsea109/0
Tomáš VaclíkBasilej2/0
David BičíkSparta0/0
Obránci
Pavel KadeřábekSparta4/0
Tomáš SivokBesiktas45/3
Václav ProcházkaPlzeň6/0
Radim ŘezníkPlzeň1/0
Marek SuchýBasilej19/0
David LimberskýPlzeň28/0
Daniel PudilWatford26/2
Michal KadlecFenerbahce55/8
Záložníci
Jaroslav PlašilBordeaux89/6
Tomáš RosickýArsenal96/22
Bořek DočkalSparta11/3
Lukáš VáchaSparta4/0
Vladimír DaridaFreiburg19/0
Daniel KolářPlzeň21/2
Václav PilařPlzeň16/4
Ladislav KrejčíSparta8/1
Josef ŠuralLiberec1/0
Útočníci
David LafataSparta31/7
Tomáš NecidZwolle26/7
Matěj VydraWatford14/4

Reklama

Související témata: