Hlavní obsah

Poplach, teroristé zaútočili! Francie se před ME připravuje na případný zásah

Bordeaux

Na náměstí v Bordeaux sledují fotbaloví příznivci na obří obrazovce zápas evropského šampionátu, když v tu chvíli otřásá fan zónou výbuch. V davu odpálil bombu sebevražedný atentátník! Nastává zmatek, na zemi leží zranění a mrtví, na místo se sjíždějí policisté a záchranáři. Naštěstí jde jen o simulaci teroristického útoku...

Záchranáři v Bordeaux absolvovali protiteroristické cvičení před ME 2016Video: Reuters

 
Článek

Více než pět stovek policistů, hasičů a zdravotníků se v pondělí v Bordeaux na jihozápadě Francie zúčastnilo další prověrky připravenosti francouzských bezpečnostních složek před začátkem šampionátu. Do jeho začátku chybí něco přes dva měsíce a země galského kohouta chce být připravena po všech stránkách. Útoky teroristů, kteří si loni v listopadu vybrali shodou okolností za cíl rovněž fotbalový Stade de France v Paříži, jsou ještě v živé paměti.

Tentokrát se falešný útok konal v Bordeaux na Place des Quinconces, které má během EURO sloužit jako fanouškovská zóna s kapacitou až 62 000 lidí. Zásah odstartovaly dvě skupiny „teroristů". Jeden z nich po začlenění do davu odpálil bombu na svém těle, druhého policisté zastřelili. Třetí útočník si vzal jako rukojmí deset fanoušků.

Speciální jednotky zahájily operaci s cílem zpacifikovat útočníka i jeho případné komplice. Policisté nasadili speciálně vycvičené psy a roboty na likvidaci bomb, záchranáři spěchali ošetřit zraněné a odváželi mrtvé. Blízké Muzeum současného umění se proměnilo v přijímací středisko pro rodinné příslušníky obětí, kde jsou připraveni poskytnout informace i psychiatrickou pomoc.

Dvouhodinovému simulovanému „teroristickému" útoku a zásahu bezpečnostních složek přihlíželi i ministryně sociálních věcí a zdravotnictví Marisol Touraineová a její kolega, ministr vnitra Bernard Cazeneuve.

Reklama

Související témata: