Hlavní obsah

Bělorusko - Slovensko 1:3Slováci vyhráli v kvalifikaci ME i potřetí, stoprocentní zůstává také Anglie

Tallin
Aktualizováno

Slovenští fotbalisté pokračují ve spanilém tažení kvalifikací na Euro 2016. Svěřenci Jána Kozáka vyhráli i třetí zápas, v neděli uspěli v Bělorusku 3:1. Dvěma góly se blýskla největší hvězda Marek Hamšík. Stoprocentní zisk mají po třech utkáních ve skupině E také Angličané, na hřišti v estonském Tallinnu rozhodl až v 74. minutě přesně mířenou střelou z přímého kopu Wayne Rooney. Po předchozím zaváhání v Bratislavě uspělo i Španělsko, které zvítězilo 4:0 v Lucembursku.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Marek Hamšík zařídil dvěma góly vítězství Slovenska v Bělorusku.

Článek
Fotogalerie

Slovensko mělo v Borisově od začátku převahu, ale poprvé se prosadilo až v 65. minutě díky umístěné ráně kapitána Hamšíka. V 79. minutě sice plzeňského brankáře Kozáčika překonal Kalačev, ale hostům za pět minut vrátil vedení znovu Hamšík. V nastavení ještě pojistil náskok střídající Šesták.

Slováci si upevnili vedení ve skupině C, v níž mají tříbodový náskok na druhé Španělsko a třetí Ukrajinu.

Angličané se dlouho nedokázali prosadit přes zhuštěnou estonskou obranu. Pozici jim ve 48. minutě usnadnil domácí kapitán Klavan, jenž byl vyloučen po druhé žluté kartě. Přesilovku využil čtvrt hodiny před koncem střelou z přímého kopu kapitán Rooney.

Osmadvacetiletý útočník Manchesteru United při svém 99. startu zaznamenal 43. gól za reprezentaci a šest zásahů mu chybí k národnímu rekordu Bobbyho Charltona.

Španělé našli nového kanonýra

Úřadující mistři Evropy Španělé získali "povinné" tři body v Lucembursku, kde vyhráli jasně 4:0. Úvodní branku vstřelil ve 27. minutě Silva, vedení pojistil krátce před pauzou Paco Alcácer. Útočník Valencie dal třetí branku ve čtvrtém utkání za reprezentaci.

Svůj premiérový gól při sedmém startu za španělský tým vstřelil v 69. minutě brazilský rodák Diego Costa a v 88. minutě uzavřel skóre náhradník Bernat. De Gea, který v brance Španělska nahradil na Slovensku chybujícího Casillase, udržel čisté konto.

Moldavané vezou bod z Petrohradu

Rusko v Moskvě překvapivě remizovalo 1:1 s Moldavskem a ve třetím kvalifikačním zápase uhrálo druhý nerozhodný výsledek. Odpor hostů zlomil v 73. minutě proměněnou penaltou Dzjuba, ale o několik vteřin později vyrovnal Epureanu hlavou z rohu.

Italský trenér Fabio Capello na ruské lavičce v sedmém domácím kvalifikačním duelu poprvé nevyhrál. Jeho tým je ve skupině G druhý s dvoubodovým mankem na Rakousko, které před svým publikem zdolalo Černou Horu 1:0.

Kvalifikace na ME 2016 ve fotbale:
Skupina C:
Lvov: Ukrajina - Makedonie 1:0 (1:0)
Branka: 45.+2 Sydorčuk.
Lucemburk: Lucembursko - Španělsko 0:4 (0:2)
Branky: 27. Silva, 42. Paco Alcácer, 69. Diego Costa, 88. Bernat.
Borisov: Bělorusko - Slovensko 1:3 (0:0)
Branky: 79. Kalačev - 65. a 84. Hamšík, 90.+1 Šesták.
Skupina E:
Tallinn: Estonsko - Anglie 0:1 (0:0)
Branka: 74. Rooney. ČK: 48. Klavan (Estonsko).
Vilnius: Litva - Slovinsko 0:2 (0:2)
Branky: 33. a 37. Novakovič.
Skupina G:
Petrohrad: Rusko - Moldavsko 1:1 (0:0)
Branky: 73. Dzjuba z pen. - 74. Epureanu.
Vídeň: Rakousko - Černá Hora 1:0 (1:0)
Branka: 24. Okotie.
Solna: Švédsko - Lichtenštejnsko 2:0 (1:0)
Branky: 34. Erkan Zengin, 46. Durmaz.

Reklama