Hlavní obsah

Strašilo ho trauma z Milána. Přesto se Griezmann exekuce ujal a stal se hrdinou Francie

Marseille

Ten moment z milánského San Sira měl v tu ránu zase před očima. Znovu se mu vybavilo, jak si rovná balón na penaltě, jak ho gólman konkurenčního Realu zdržováním provokuje a vytáčí, jak anglický sudí Clattenburg tasí žlutou kartu a ukazuje ji Navasovi, jak se rozbíhá a trefuje jen břevno. Od finále Ligy mistrů uběhlo čtyřicet dnů, Antoine Grizmann se ve čtvrtek večer chystal na exekuci pokutového kopu zase. V semifinále evropského šampionátu, kdy na sobě neměl dres Atlétika, ale své Francie.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Francouzský útočník Antoine Griezmann slaví postup do finále mistrovství Evropy.

Článek
Fotogalerie

„Musel jsem na penaltu jít. Věděl jsem, že jedině když se jí ujmu, zbavím se milánského trauma," přiznával pětadvacetiletý francouzský hrdina, že před inkriminovaným okamžikem v něm háraly rozporuplné pocity.

Ubíhal už nastavený čas první půle, stav byl stále nerozhodný, i když Němci byli do té chvíle jasně lepší a na Stade Vélodrome dominovali. A v jejich bráně stál navíc Neuer. Ten Neuer, který se hned v samém úvodu zápasu vymrštil jako levhart po jeho střele a levačkou ji zázračně vyškrábl.

Nezdržoval jako Navas před šesti týdny na San Siru, zato neustále poskakoval, takže brána ho byla plná. „Byl jsem nervózní, necítil jsem se nejjistější, ale zároveň jsem věděl, že na důležitou penaltu jít prostě musím," doznával Griezmann.

Griezmann: Jsem rád, že jsem na penaltu šel

Šel na ni a nedal německému gólmanovi šanci. Neuer skočil na opačnou stranu, než kam pálil. Trest za ruku německého kapitána Schweinsteigera tak byl dokonán.

„Ulevilo se mi, dobře to dopadlo. A byl jsem rád, že jsem se rozhodl a ve velkém zápase na penaltu šel," chrlil ze sebe francouzský legionář ve službách madridského Atlétika, který po změně stran svůj velký večer završil druhou trefou, která definitivně rozhodla o porážce úřadujících mistrů světa.

„Jen jsem číhal a dočkal se chyby Neuera, který vyboxoval míč přímo na mou nohu," nedělal z šesté šampionátové trefy žádnou vědu.

Přitom díky ní vládne na letošním mistrovství Evropy střelcům a má na dosah Zlatou kopačku, který je nejlepšímu kanonýrovi Eura určena. A i legendárního Platiniho, který ve čtyřiaosmdesátém roce nasázel soupeřům na šampionátu devět branek, má na dohled. Přidat ve finále ještě tři góly, bude jako on.

„Platini je stále daleko přede mnou, ale doufám, že se mu jednoho dne přiblížím. Ale teď je pro mě, stejně jako pro nás všechny, důležité finále. S výkonem proti Němcům musíme být velice spokojeni, jenže teď přijdou Portugalci, s nimiž to bude stejně obtížné. Proto musíme zůstat oběma nohama na zemi," varoval Griezmann před euforií, která zaplavila celou Francii.

„Je to finále. Jeden jediný zápas, v němž se může stát cokoliv," připomínal svou zkušenost vzešlou z květnového finále Ligy mistrů s Realem, v němž jeho Atlético sice ani neproměněná penalta nesložila, takže stačilo vyrovnat, ale při penaltovém rozstřelu měl nakonec stejně navrch Zidaneho Bílý balet s Ronaldem v čele.

„Všechno je otevřené, šance jsou padesát na padesát," připomínal Griezmann před dalším setkáním s CR7, jež ho v neděli večer na Stade France ve finále evropského šampionátu čeká.

Který tým vyhraje mistrovství Evropy?
Francie
71,8 %
Portugalsko
28,2 %
Celkem hlasovalo 19021 čtenářů.

Reklama

Pavouk - EURO - vyřazovací část

  • Osmifinále

  • 25.06.16      15 : 00 Saint-Etienne
    Švýcarsko Švýcarsko Polsko Polsko
    1 : 1
    na pen. 4 : 5
  • 25.06.16      21 : 00 Lens
    Chorvatsko Chorvatsko Portugalsko Portugalsko
    0 : 1
    v prodloužení
  • 25.06.16      18 : 00 Park princů
    Wales Wales Severní Irsko Severní Irsko
    1 : 0
  • 26.06.16      21 : 00 Toulouse
    Maďarsko Maďarsko Belgie Belgie
    0 : 4
  • 26.06.16      18 : 00 Lille
    Německo Německo Slovensko Slovensko
    3 : 0
  • 27.06.16      18 : 00 Stade de France
    Itálie Itálie Španělsko Španělsko
    2 : 0
  • 26.06.16      15 : 00 Lyon
    Francie Francie Irsko Irsko
    2 : 1
  • 27.06.16      21 : 00 Nice
    Anglie Anglie Island Island
    1 : 2
  • Čtvrtfinále

  • 30.06.16      21 : 00 Marseille
    Polsko Polsko Portugalsko Portugalsko
    1 : 1
    na pen. 3 : 5
  • 01.07.16      21 : 00 Lille
    Wales Wales Belgie Belgie
    3 : 1
  • 02.07.16      21 : 00 Bordeaux
    Německo Německo Itálie Itálie
    1 : 1
    na pen. 6 : 5
  • 03.07.16      21 : 00 Stade de France
    Francie Francie Island Island
    5 : 2
  • Semifinále

  • 06.07.16      21 : 00 Lyon
    Portugalsko Portugalsko Wales Wales
    2 : 0
  • 07.07.16      21 : 00 Marseille
    Německo Německo Francie Francie
    0 : 2
  • Finále

  • 10.07.16      21 : 00 Stade de France
    Portugalsko Portugalsko Francie Francie
    1 : 0
    po prodloužení
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články