Hlavní obsah

To nejsou fanoušci, ale sportovní teroristé. Ti nás připravili o výhru a postup, mračil se Čačič

St. Étienne

Mračil se. A moc! Kouč Chorvatů Ante Čačič ovšem nebyl po remíze s českým týmem nazlobený na své svěřence, kteří přišli v St. Étienne v poslední čtvrthodině o vítězství a tím i jistý postup ze skupiny do osmifinále evropského šampionátu, ale na fanoušky. „Sportovní teroristé vyvedli mé hráče z koncentrace a připravili je o výhru,“ zlobil se na fanoušky své země, kteří házeli na plochu stadiónu světlice a dělbuchy, takže anglický sudí utkání přerušil. A když se pak pokračovalo, Češi vyrovnali.

Foto: Robert Pratta, Reuters

Chorvatští příznivci zaházeli hřiště světlicemi a dělbuchy, neuklidnili je ani vlastní hráči.

Článek

Hráli jste zápas, v němž jste mohli zvítězit pětigólovým rozdílem, ale nakonec jste museli brát s povděkem jen remízu. Mohli za to vaši fanoušci, kteří zápas v samém závěru světlicemi a dělbuchy házenými na plochu přerušili a vyvedli tak evidentně hráče z koncentrace?

To nejsou fanoušci, ale chuligáni, za které se stydíme před celou Evropou. To, co se stalo, je téměř teror.

Chorvatům hrozí podmínečné vyloučení
Disciplinární komise UEFA zahájí řízení s chorvatskou fotbalovou asociací kvůli nepokojům fanoušků v utkání mistrovství Evropy mezi Chorvatskem a Českou republikou, potvrdil mluvčí UEFA na tiskové konferenci hned po zápase, v němž na plochu stadiónu dopadaly světlice a dělbuchy ze sektoru chorvatským fanoušků. Sudí Mark Clattenburg nejprve utkání přerušil, ale pak ho nechal dohrát. Za podobný prohřešek už bylo Rusko podmínečně vyloučeno z turnaje.

Jenže se to nestalo poprvé...

Bohužel. Událo se to v Miláně, když jsme hráli s Itálií, stalo se to na Hajduku ve Splitu. A tam byly navíc vidět i nacistické symboly. Nevím, kdo tuhle skupinku podporuje a kdo ji na stadióny posílá. Je to skupina deseti jedinců, sportovních teroristů. Přitom naše asociace dělá vše proto, aby podobným událostem zabránila. Jenže tihle lidé jsou děsiví. Doufám, že tentokrát budou identifikováni a potrestáni.

Mohli jste vyhrát a postoupit už po druhém střetnutí ve skupině, jenže oni vás o naději připravili.

Ano, hráči se přestali koncentrovat a právě tito teroristé za to mohli. Utkání bylo přerušeno, hráči vyplýtvali energii, aby fanoušky uklidnili a už se nesoustředili na závěr zápasu. Měli na stadiónu rodiny a příbuzné, takže při tom všem, co se dělo, mysleli i na ně. To je přirozené.

Přitom jste hráli 75 minut výborně a utkání úplně ovládli.

Co výborně, hráli jsme skvěle. Nejlépe za dobu, co u reprezentace působím. Zápas se pro nás proto vyvíjel skvěle.

Možná bylo chybou, že jste vystřídal Modriče. Co se mu stalo?

Má za sebou hodně náročnou sezónu, po které je unavený. Vždyť ještě před třemi týdny hrál finále Ligy mistrů. A k tomu se přidaly zdravotní problémy, protože si zřejmě natáhl sval. Luka je přitom nejdůležitějším hráčem našeho týmu. Dokud hrál, byli jsme lepším týmem. V držení míče, v počtu šancí, jenže pak odešel.

Byl to klíčový moment utkání?

Jeden z klíčových, protože po jeho odchodu už jsme nehráli tak soustředěně. Druhým byl kontaktní gól, který Češi dali, protože po něm jsme vypadli z koncentrace zase. Češi šli za vyrovnáním, hráli velice dobře a jsou v naší vyrovnané skupině zpátky ve hře. Já byl rád, že jsme nakonec v nastavení neprohráli.

Nesrazí vás ztracený zápas? Nepodepíše se na vás remíze s Čechy v dalším utkání skupiny se Španělskem?

My jsme na situace vyprovokované našimi fanoušky už zvyklí, takže nás dění v zápase s Čechy, stejně jako nerozhodný výsledek naopak posílí. Přišli jsme o dva body, ale v dalším střetnutí budeme hrát ještě lépe.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.