Hlavní obsah

Anglická reprezentace pokoří magickou hranici 1000 zápasů. Připomeňte si památná střetnutí

Historický zápas čeká dnes fotbalisty Anglie. Proti Černé Hoře ve Wembley pokoří Albion magickou hranici 1000. mezistátního zápasu, a to jako vůbec první reprezentace v historii tohoto sportu. Ve videu níže se můžete podívat na průřez 147 let anglického mezinárodního působení na fotbalové scéně.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih nejvýznamnějších utkání anglické reprezentace v průběhu 147 letVideo: Reuters

 
Článek

Kvalifikační zápas o Euro 2020 proti Černé Hoře zakončí cestu k významnému milníku, která započala 30. února 1872 remízou 0:0 proti Skotsku v Glasgow, což byl oficiálně vůbec první mezistátní zápas v historii fotbalu. Za tu dobu nastoupilo v dresu se třemi lvi na hrudi 1244 fotbalistů. Každý z nich je kouskem této historie, a proto každému z nich bylo přiděleno jedno číslo. Proti Černé Hoře v duelu s pořadovkou 1000 ho současní reprezentanti ponesou na hrudi pod znakem.

Od prvního mezistátního střetnutí uplynulo dlouhých 147 let a Anglie během nich odehrála několik památných zápasů. Jako například duel proti nacistickému Německu rok před vypuknutím druhé světové války. Angličané tehdy na berlínském stadionu porazili domácí výběr 6:3.

Rok 1953 se do historie anglického fotbalu zapsal první porážkou Albionu na domácí půdě týmem, který nepocházel z Ostrovů. Památný úspěch si tehdy připsala reprezentace Maďarska včele s legendárním Ferencem Puskásem.

Nejslavnější vítězství Angličanů? Jednoznačně triumf na domácím světovém šampionátu ve finále proti Německu v poměru 4:2 po prodloužení. Hattrick si připsal Geoff Hurst, jediný hráč, který dokázal vstřelit tři branky ve finále mistrovství světa. Světový titul z roku 1966 je doteď jediným, na který Anglie během 147 let dosáhla.

Čtyři roky poté se reprezentanti Albionu museli ve čtvrtfinále sklonit před Pelého Brazílií v Mexiku. V dobrém nevzpomínají Angličané ani na další světový šampionát ve stejné zemi. Ve čtvrtfinále 1986 nestačili na Argentinu poměrem 1:2. Oba góly Jihoameričanů nedal nikdo jiný než Diego Maradona. A jeho první branka zápasu vstoupila do historie jako slavná boží ruka.

V roce 1990 ostrovní fotbalová velmoc nestačila v semifinále mistrovství světa na Západní Německo. Penaltový rozstřel poslal do finále budoucího vítěze celého šampionátu. I na Euru 1996 to byli Němci, kteří zastavili domácí Anglii v honbě za titulem. A znovu v penaltovém rozstřelu. Ve finále si to se svým západním sousedem rozdal český tým, ale neuspěl, ve Wembley prohrál 1:2.

A další legendy anglické reprezentace? Určitě nelze opomenout Davida Beckhama, ikonu ostrovního fotbalu nebo Waynea Rooneyho, s 53 góly rekordmana v počtu vstřelených branek.

Reklama

Související témata: