Hlavní obsah

Hrdina zápasu na EURO terčem vtipů. Jeho selhání vyvolalo zděšení i posměch

Baku/Praha

Fotbalisté Walesu se po středeční výhře nad Tureckem 2:0 přiblížili na EURO k postupu do osmifinále. Na oba góly Ostrovanů přihrála hlavní hvězda celého zápasu Gareth Bale. Ten si však vedle pochval a ocenění pro nejlepšího hráče zápasu vysloužil také škodolibý posměch.

Foto: Tolga Bozoglu, ČTK/AP

Velšan Gareth Bale reaguje po zahozené penaltě proti Turecku.

Článek

Velšané se dostali do vedení v závěru první půle, kdy se po Baleově přihrávce trefil Aaron Ramsey. Bývalý hráč Realu Madrid, jenž už znovu válí za Tottenham, mohl na stadionu v Baku definitivně rozhodnout po hodině hry. Turek Zeki Celik Balea fauloval v šestnáctce a sudí Artur Días nařídil pokutový kop.

Bale nic nedbal na staré fotbalové moudro, že faulovaný hráč nemá sám penaltu kopat. Jako správný lídr si vzal sebevědomě míč, který však ke zděšení Velšanů na hřišti i u televizních obrazovek poslal vysoko nad branku.

Selhání 31letého borce si náležitě vychutnal bývalý anglický reprezentant a nyní vlivný fotbalový glosátor Gary Lineker. Na Twitteru vystavil video, na němž míč dopadá do jeho zahrady. „Přistál (míč) bezpečně, Garethe. Pořád si myslím, že se odtud můžeš dostat na green," rýpl si Lineker do hvězdného Velšana s narážkou na jeho oblíbený golf. A další se s podobnými vtípky na sociálních sítích přidávali.

Nutno dodat, že jinak slavný Angličan zahrnoval tahouna Walesu jen slovy chvály.

Bale se snažil selhání rychle napravit a málem krátce po své minele skóroval. Míč sice do brány nedostal, to si ale bohatě vynahradil v páté minutě nastavení, kdy naservíroval gólovou pojistku pro Connora Robertse.

„Ano, nedal jsem penaltu, ale myslím, že jsem ukázal charakter. Druhý gól byl třešničkou na dortu. Pro nás je tohle moc důležitá výhra," pochvaloval si kapitán Walesu. Ostrované nyní mají po remíze se Švýcary a výhře nad Turky na svém kontě čtyři body.

Reklama

Související témata: