Hlavní obsah

Přišla reprezentace před kvalifikací s Bulhary o brankářskou jedničku? Zraněný Pavlenka mužstvo opustil

zp, jabSport.cz
Aktualizováno

Nepotvrdil, že přišel o brankářskou jedničku, ani neprozradil, zda v páteční kvalifikaci o EURO 2020 proti Bulharsku měl Jiří Pavlenka figurovat v základní sestavě. Z trenérova rozpačitého výrazu se však dalo vyčíst mnohé. „Nechtěl bych na tuto otázku odpovídat. Už i proto, že ani hráči ještě sestavu neznají,“ pravil Jaroslav Šilhavý poté, co vyšlo najevo, že legionář z bundesligových Brém národní mužstvo opustil a místo něho kouč povolal slávistického Ondřeje Koláře.

Fotbalová reprezentace přišla o zraněného Jiřího Pavlenku.Video: Sport.cz

 
Článek

Deset pohodových dnů, kdy se kompletní reprezentační kádr chystal na pokračování kvalifikace nejprve v strahovském kempu a poté během obvyklého srazu, narušila den před konfrontací s Bulharskem komplikace.

„Pavlenku trápí zraněná záda a není stoprocentně fit. Proto jsme po dohodě s ním i lékaři nechtěli riskovat," oznamoval kouč národního týmu Jaroslav Šilhavý před posledním tréninkem, který se svým týmem absolvoval v dějišti zápasu na pražské Letné.

Proto Pavlenka spoluhráče opustil, proto se během víkendu k mužstvu připojí slávistický gólman Ondřej Kolář.

A legionář ze Sevilly Tomáš Vaclík si tím pádem může být jistý, že jedničkou bude on. Na lavičku náhradníků pak jako dvojka usedne Tomáš Koubek.

Stejně tak je jisté, že kapitánskou pásku znovu navlékne Marek Suchý. „Naposledy jsem ji měl loni v létě v přípravě s Nigérií," rozpomněl se Suchý, že národní tým vedl jako kapitán ještě v éře trenéra Jarolíma.

Česká fotbalová reprezentace vstoupí do klíčových duelů kvalifikace s kapitánem Markem Suchým

<a href="http://www.sport.cz/">Sport.cz</a>

„Neváhali jsme, nedebatovali. Marek je zkušeným hráčem, který byl kapitánem už v minulosti. Teď se vrátil do sestavy, takže nebylo co řešit," potvrzoval i trenér Šilhavý, že při Dočkalově absence bylo logické, kdo mužstvo proti Bulharům povede.

Kvalifikační zápas Česko - Bulharsko se hraje v pátek od 20.45 na pražské Letné, rozhoduje ho Maďar Bognar, přímý přenos nabídne ČT Sport

„Dvacet hráčů a dva brankáři jsou ale zdraví,“ připomínal Šilhavý, že s absencí Dočkala i třeba Daridy, dvou kreativních hráčů tolik potřebných pro ofenzivu, se už vyrovnal a vymyslel varianty, jak si počínat bez nich.

„Musel jsem. Je nám jasné, že potřebujeme a musíme dát góly a vyhrát. Ať s Dočkalem a Daridou, nebo s hráči, které máme k dispozici. Taktika bude samozřejmě jiná, než kdybych ty dva měl k dispozici, ale typologicky podobné fotbalisty v kádru máme. Je tudíž jasné, jakým směrem se zvolená taktika ubírá,“ nastiňoval trenér, aniž by své plány konkretizoval.

Foto: Jan Tauber

Patrik Schick (vlevo) během tréninku reprezentace v Praze.

I ty se totiž měnily. Zákonitě, protože Bulhaři po úvodních kvalifikačních remízách povolali do mužstva devět nových hráčů, a hlavně vyměnili trenéra. Vsadili na Krasimira Balakova, vyznavače ofenzivního fotbalu, který slíbil, že na EURO národní tým dovede.

„Starosti nám to nadělalo, protože jsem se připravoval na způsob hry praktikovaný předchozím koučem Bulharů Hubčevem. Ale na druhou stranu hráči, kteří až dosud hráli v bulharské reprezentaci prim, v nominaci zůstali. Nedělev, Popov a spol. v kádru jsou, takže se dá přepokládat, že budou hrát podobně, i když možná v pozměněném rozestavení,“ dumal Šilhavý před nejdůležitějším dvojzápasem, který ho u reprezentace čeká.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jiří Pavlenka během tréninku fotbalové reprezentace.

„I zápasy se Slováky v Lize národů byly důležité, protože jsme je potřebovali zvládnout, ale evropská kvalifikace je přece jen výš. Zvláště když s Bulharskem a v pondělí s Černou Horou hrajeme doma. Do kvalifikace jsme nevstoupili dobře, protože jsme prohráli v Anglii, takže teď chceme pochopitelně vyhrát. Když se nám to podaří, uděláme dobrý, a hlavně důležitý krok za cílem, za kterým jdeme. Postupem na EURO,“ nepopírá reprezentační trenér, že i jeho tepová frekvence se zvyšuje a pociťuje daleko větší tlak, aby obě konfrontace se svým týmem zvládl.

Balakov na lekci raději nevzpomíná

Jenže totéž chce a stejný cíl má i nový kouč Bulharů Krasimir Balakov. Před osmnácti lety  na Letné sám hrál a v konfrontaci s českým výběrem musel skousnout těžkou prohru 0:6, teď by rád jako trenér překvapil a v premiéře na reprezentační lavičce v Praze bodoval.

„Ne, nevzpomínám, co bylo před osmnácti lety," s úsměvem odmítal reminiscence na lekci, kterou tehdy Bulharům udělili Nedvěd, Rosický, Baroš a spol. v kvalifikaci o účast na MS 2002.

Foto: Milan Malíček, Právo

Matěj Vydra si kryje míč před Bulharem Ivanem Ivanovem.

„Ostatně, už patnáct let dělám trenéra, teď vedu národní tým a žádné obavy necítím. Češi sice budou v pátek mírnými favority, ale podle mého jsou šance padesát na padesát. Domácí sice tvrdí, že neví, co od nás mohou očekávat, ale to ještě neznamená, že v Praze vyhrajeme. Stěžejní bude taktika, držení míče i trocha štěstí," rozebíral Balakov, co bude zapotřebí, aby jeho tým v kvalifikačním duelu s Čechy uspěl.

Reklama

Související témata: