Hlavní obsah

Prohrané penalty? Největší čísla od památného pohřbu

Londýn

Finále fotbalového ME přinášelo mimořádná čísla. Alespoň tedy v televizní sledovanosti ve Velké Británii. Ze zhruba 66 milionů obyvatel země sledovalo podle BBC pro Anglii nevydařený pozdně večerní závěr zápasu s Itálií 30,95 milionu Britů.

Foto: Laurence Griffiths, Reuters

Zklamaný anglický reprezentant Jack Grealish odchází ze hřiště po prohře na penalty ve finále EURO.

Článek

Velmi sledovaný byl celý zápas, divácký průměr činil 29,85 milionu. Podle historických srovnání jsou čísla z fotbalu nejvyšší od sledovanosti pohřbu lady Diany v roce 1997. Tehdy publikum čítalo také zhruba 31 milionů. Zda-li však jde o úplně přesná čísla, není jasné. Průzkumné metody jsou dnes úplně jiné než před více než dvěma desítkami let.

„Měření sledovanosti se měnilo, ale lze říci toto: publikum při finále bylo v historii vysílání ve Velké Británii jedno z největších," zní konečné vyjádření jednoho z ostrovních znalců mediální problematiky Jakea Kantera.

Zcela jisté je ovšem to, že v poslední době nemají čísla z fotbalu žádnou konkurenci. Kupříkladu premiér Boris Johnson oznamující přísná omezení při nastupující pandemii koronaviru v březnu loňského roku byl sledován více než 27 miliony diváků.

Pokud jde o fotbal, rekord před zveřejněním nedělních čísel pocházel ze semifinále Německo - Anglie na mistrovství světa v roce 1990, kdy bylo u obrazovky 25,2 milionu diváků.

Tehdy to pro Anglii také mělo bolestný penaltový konec.

A pro změnu jiné, nanejvýš aktuální srovnání: 7,8 milionu diváků sledovalo nedělní výhru Novaka Djokoviče ve finále Wimbledonu nad Matteem Berrettinim.

"Sport opět spojil národ. Síla výkonů na EURO 2020 a ve Wimbledonu byla úlevou pro mnoho lidí, kteří si užívali vášně," komentovala čísla Barbara Slaterová, ředitelka BBC Sport.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama

Související témata: