Hlavní obsah

Schickova penalta? Vůbec neměla být! kritizují anglické legendy

Londýn/Praha

Když dopadl český snajpr Patrik Schick po střetu s Dejanem Lovrenem v pokutovém území Chorvatů se zakrvaveným nosem na zem a sudí Carlos del Cerro Grande následně běžel zkontrolovat k systému VAR opakovaný záznam, na němž viděl ostrý zákrok loktem do obličeje útočníka Leverkusenu, čeští fanoušci u televizních obrazovek měli jasno. Musí se kopat penalta. Tu také sudí v pátečním duelu na EURO v Glasgow nařídil a sám faulovaný proměnil. Z Britských ostrovů se ale od tamních legend ozývá kritika verdiktu s tím, že se penalta vůbec neměla kopat.

Foto: Petr David Josek, Reuters

Český útočník Patrik Schick po faulu od Chorvata Dejana Lovren.

Článek

Bývalý anglický reprezentant a nyní glosátor Gary Lineker viděl situaci, po níž šel český tým do vedení 1:0, zcela opačně než sudí a čeští hráči i fanoušci. „Je povzbudivé vidět, že VAR je směšný všude stejně. Tohle nikdy nemohla být penalta," napsal Lineker na Twitteru.

Tím pobouřil zejména mínění v České republice, odkud na jeho twitterový účet mířila palba ostrých slov.

Umírněnou formou se zapojil třeba i fotbalista Jakub Podaný. „Jasná penalta, Gary," napsal v angličtině hráč Jablonce.

Lineker ale nebyl se svým názorem v Anglii sám. Podobně hodnotil situaci i bývalý slavný obránce Manchesteru United a Albionu Rio Ferdinand pro BBC.

„Podívejte, tohle je další situace, kdy by se bez VARu penalta nepískala. Ani by se o tom nemluvilo. VAR tohle obrovsky změnil, podle mě za tohle neměla být penalta. Oba šli nahoru, oba měli ruce ve vzduchu. Oba do sebe strkali a nemyslím si, že od Lovrena to byl úmysl soupeře zranit," uvedl Rio Ferdinand.

Foto: Andy Buchanan, Reuters

Chorvat Dejan Lovren loktem fauluje Patrika Schicka. Z nařízené penalty český hráč skóroval.

„Vůbec se na něj nedíval a souboj vyhrál. Lovren ho do poslední chvíle ani neviděl. Myslím, že rozhodčí by asi potřeboval trochu pomoct od někoho," dodal.

Chorvaté rovněž cítili po pokutovém kopu křivdu, brzy po přestávce se jim však podařilo díky Ivanu Perišičovi srovnat na konečných 1:1, což je před posledním zápasem ve skupině ještě udrželo v postupové hře.

EURO 2021

Mistrovství Evropy ve fotbale, jež se původně mělo hrát již před rokem, začíná 11. června a končí 11. července. EURO hostí jedenáct zemí, Česká fotbalová reprezentace postoupila ze skupiny z třetího místa a v osmifinále přehrála Nizozemsko. Finále šampionátu se hraje v legendárním Wembley.

Byla po zákroku Dejana Lovrena na Patrika Schicka správně nařízena penalta?
Ano, jednoznačně.
90 %
Ne, penalta se kopat neměla.
10 %
Celkem hlasovalo 40953 čtenářů.

Reklama

Související témata: