Hlavní obsah

Češi byli frustrovaní, Faeřané cítili šanci. Trenér chválí Součka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čechům vzdorovali, dostali pouze gól z penalty až v závěrečné části utkání. „Vím, že to byla ruka, ale budeme muset rozebrat, kdy se má pískat,“ polemizuje trenér Faerských ostrovů Hakan Ericson s rozhodnutím sudích. Na svůj tým, který vstupoval do plzeňského utkání kvalifikace o EURO 2024 v roli jasného outsidera, je ale pyšný.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Trenér Faerských ostrovů Hakan Ericson během utkání v Plzni proti České republice.

Článek

Faeřané byli většinu duelu zalezlí v bloku, hlavně v první půli se urputně bránili, dvakrát je zachránila branková konstrukce. Nápor českého celku však přežili.

„Soupeři chci pogratulovat. Prvních 35 minut se dělo to, co jsme očekávali. Víme, že Češi umí hrát intenzivně a po krajích. Po přestávce jsme se však zvedli,“ popsal po utkání Ericson.

Ano, po změně stran měla parta trenéra Jaroslava Šilhavého územní převahu, ale zdaleka tolik nehrozila. „Cítili jsme šanci. Viděli jsme, že Češi se dostávají pod tlak a jsou frustrovaní. Pak přišla penalta a víme, jak to dopadlo. Měli jsme ještě pár brejků, ale výhra domácích je férová. Jsem hrdý na hráče, často jsme dokázali držet krok,“ konstatoval švédský kouč.

Úleva, potřebovali jsme to prostřelit, oddychl si Tomáš Souček. Doufám, že jsem to protrhl i na listopadVideo: Sport.cz

Rozhodující moment okomentoval s velkými rozpaky. Ondřej Lingr se dostal za obranu hostí a zpětnou přihrávkou ve vápně hledal někoho ze spoluhráčů. Míč se však zastavil o spodní ruku skluzujícího obránce Odmara Faera. „Klouzal a balon ho trefil, když byl v pohybu,“ naznačoval Ericson, že pískat se nemuselo.

Fakt, že Faeřané drželi až do 76. minuty nerozhodný stav, ho nikterak nepřekvapil. Připomněl, že 131. tým světového žebříčku v minulých týdnech či měsících podobně trápil Polsko, Dánsko nebo Skotsko a dokázal zdolat Turecko.

„Vím, že umíme hrát kompaktně, v obraně jsme měli dva nové hráče a chci jejich výkon veřejně ocenit. Snažíme se více útočit, ale proti takovým týmům, jakým je Česko, je to těžké. Ještě bych chtěl vyzdvihnout některé hráče soupeře, takový Tomáš Souček je fantastický,“ složil poklonu českému kapitánovi.

Faerské ostrovy už jsou bez šance na přímý postup z kvalifikace na EURO 2024, ve skupině E nasbíraly zatím jen jediný bod. Naopak Česku nahrála remíza Polska s Moldavskem, rozhodne se ve druhé polovině listopadu.

Reklama