Hlavní obsah

Díky, Česko. Ukrajinci zaplavili Letnou, hromově slavili, jeden fanda vběhl na hřiště

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinci si podmanili Letnou. Kromě prázdných rohů zaplnili fanoušci celý stadion Sparty, mnozí byli zabaleni do žlutomodré vlajky své země a freneticky hnali vpřed své fotbalisty. Nakonec všichni mohutně slavili vítězství v kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy. Ukrajina porazila v Praze Severní Makedonii 2:0.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Hráči Ukrajiny zpívají hymnu před začátkem utkání v Praze proti Severní Makedonii.

Článek

Už když se člověk blížil k letenské epet Areně, slyšel skandování „Ukrajina, Ukrajina“, troubení, zároveň cítil natěšení i odhodlání. Mix generací byl pestrý. Děti, teenageři, mladší i starší muži a ženy, ti všichni dorazili povzbudit Olexandra Zinčenka a spol.

Jen pro formalitu: Ukrajinci hrají svá mezinárodní utkání mimo svou zemi, protože ta je vojensky napadena Ruskem. Jeden z transparentů byl například věnován obráncům železáren a oceláren Azovstal v Mariupolu, lidé na stadionu také občas skandovali proti ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi nebo volali „sláva Ukrajině“.

Předtím hrál výběr trenéra Serhije Rebrova třeba v polské Vratislavi či slovenské Trnavě, příště se vydá do německého Leverkusenu. Své zázemí jim v Česku poskytla Sparta. „Děkujeme České republice za vaši pohostinnost,“ blikalo během utkání mimo jiné na reklamních bannerech.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Oleksandr Karavajev z Ukrajiny se raduje z gólu proti Severní Makedonii v kvalifikaci o mistrovství Evropy.

„Podpora fanoušků byla skvělá, fantastická. Vždycky týmu pomůže, když hraje v takové kulise. Chci poděkovat České republice a Praze za vše, co pro nás udělala, a že jsme tu mohli být,“ konstatoval Rebrov.

Fandil opravdu celý stadion. Ukrajinci v ochozech si duel svých fotbalistů užívali. Bouřlivě aplaudovali při elegantní kličce obránce Mykoly Matviienka, už v první půli rozjeli mexickou vlnu, oslavovali zákroky Anatolije Trubina, zvyšovali hlas při každé útočné akci borců v modrých dresech, křičeli při neproměněných šancích.

A samozřejmě jásali, když tečovaná střela Georgije Sudakova zaplula v 30. minutě do makedonské sítě. Do úplné extáze je pak dostal v poslední minutě nastavení krásným gólem na 2:0 Oleksandr Karavajev, když z dálky trefil odkrytou bránu. I hráči na hřišti podporu vnímali, když šel Zinčenko zahrávat v 60. minutě rohový kop, mával rukama směrem k tribunám a hecoval fandy.

Jeden z nich se pak chtěl proslavit, a tak krátce před koncem utkání vběhl na hřiště. Byl omotán do ukrajinské vlajky, přiběhl ke kapitánovi Tarasi Stěpanenkovi, poplácal ho po ramenou a pak se nechal odvést pořadateli.

Děkovačka fotbalistů po vítězném utkání v Praze proti Severní Makedonii. Video: Sport.cz

Bylo to ale velké ukrajinské odpoledne v Praze. Po výhře 2:0 se hráči rozestoupili do středového kruhu a společně s lidmi na tribunách spustili hromové „Ukrajina“. Působivé. Rebrovův výběr se s Prahou loučí a míří k dalšímu utkání na Maltu.

Reklama