Hlavní obsah

Ukrajinci v pražském azylu: uchvácení Prahou i Strahovem a stovky podpisů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Modrá a žlutá zůstane, jen červená se na chvíli uklidí do ústranní. Pražská Letná se v sobotu stane domovem ukrajinského národního týmu. Fotbalisté reprezentující válkou zmítanou zemi ale tráví v hlavním městě daleko více času. „Praha je neuvěřitelná,“ vzkazuje za celý tým pro Sport.cz mluvčí Oleksandr Glyvynskyj.

Foto: Pavlo Kubanov, UAF

Ukrajinští fotbalisté využili před utkání se Severní Makedonií na Letné možnost trénovat na Strahově.

Článek
Fotogalerie

„Našli jsem si příležitost projít se ke Karlovu mostu a vylézt na vyhlídkovou terasu Tančícího domu. Praha je moc krásná. Byl jsem zde před deseti lety jako turista. Také někteří hráči se vydali na procházku centrem města,“ vypráví Glyvynskyj.

Ukrajinci včetně největších hvězd Oleksandra Zinčenka nebo Mychajla Mudryka našli od vpádu ruských vojsk do své země azyl v polském Krakově, slovenské Trnavě nebo naposledy ve Vratislavi. Teď kývli na nabídku Sparty, zejména díky tréninkovým prostorám na Strahově.

V Česku tráví celý reprezentační sraz, ne pouze pár dní kolem samotného sobotního utkání kvalifikace na EURO 2024 proti Severní Makedonii.

„Se Spartou máme velmi dobrou spolupráci, jsme vděční za poskytnuté hřiště k tréninku. Národní tým na něm absolvoval pět jednotek během pěti dnů. Trávník je v perfektním stavu,“ pochvaluje se Glyvynskyj.

Zaujal i samotná Velký strahovský stadion, v současné době domov zázemí Letenských. Alespoň částečnou historii stavby zná snad každý, kdo se někdy o fotbal nebo pražské památky zajímal.

„Velmi zajímavý stadion. Impozantní je velké množství tribun kolem a skutečnost, že kdysi se sem vešlo 220 tisíc diváků a obří choreografická představení. A pak tady udělali fotbalová hřiště. Vyprávěl jsem tuto historku hráčům, velmi je to zaujalo,“ nastiňuje Glyvynskyj.

Kvalifikační duel startuje v sobotu v 15:00, vysílá ho stanice Sport 1. Utkání tradičně navštíví rodiny vojáků, kteří zemřeli při obraně Ukrajiny. Dostali také možnost přijít na trénink, setkat se s hráči i trenéry. Dorazit by měli také zranění příslušníci ukrajinské armády, kteří aktuálně v Česku rehabilitují.

Fotbalisté našli přes týdne útočiště ve stejném hotelu na pražském Andělu, kde pravidelně bydlí i česká reprezentace. „Jak jsem pochopil, bydleli jsme v dolní části a Češi v horní. Takže jsme hráče prvního týmu neviděli,“ prozrazuje Glyvynskyj.

O setkání ale nebyla nouze. „Byli tam kluci v českém dresu. Nevím to jistě, zdálo se mi, že šlo o mládežnický tým. Někteří z těch nich se fotili se Zinčenkem,“ líčí mluvčí.

A pak mnoho setkání s fanoušky. „Každý den jich k nám chodí spousta, kteří autogram nebo fotku. Každý den doprovází čeká na národní tým před hotelem tak 100 fanoušků, doprovází je na trénink a čekají, až jednotka zase skončí. Fanoušci jsou stále s námi, i když hodně daleko od domova,“ děkuje Glyvynskyj.

Zdá se, že Ukrajincům se v Praze líbí, že jim s ohledem na možnosti téměř nic neschází. A také počasí vyšlo. „Jednou byl silný déšť (fotbalové počasí), podruhé zase teplo. Ano, v Praze se cítíme velmi příjemně,“ vzkazuje Glyvynskyj.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

Hokej

Kanada - USA 6:4

Kanada ve finále mistrovství světa hokejistů do 18 let zdolala Spojené státy
NačítámNačíst další články