Hlavní obsah

Europoslanci žádají UEFA o vyřazení Běloruska z kvalifikace EURO

Více než stovka poslanců Evropského parlamentu se obrátila na Evropskou fotbalovou unii UEFA s výzvou, aby vyloučila Bělorusko z kvalifikace o postup na mistrovství Evropy 2024. Podle zákonodárců by běloruská reprezentace neměla být do soutěže připuštěna kvůli porušování lidských práv v zemi.

Foto: Yves Herman, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

"V sázce nejsou jen hodnoty UEFA, ale také pověst a image UEFA ve všech demokratických společnostech a mezinárodních komunitách," uvádí se v dopise předsedovi UEFA Alexandru Čeferinovi.

Rusko i Bělorusko byly vloni po zahájení ruské invaze na Ukrajinu vyloučeny ze všech soutěží UEFA i FIFA. UEFA ale později rozhodla, že Bělorusku umožní zapojit se do kvalifikace Eura 2024, přestože zástupci Německa, které bude šampionát hostit, žádali jeho vyloučení.

Do kvalifikace by měl běloruský tým vstoupit 25. března zápasem se Švýcarskem na neutrálním hřišti v Srbsku. Ve skupině dál figurují Izrael, Rumunsko, Andorra a Kosovo.

Poslanci Evropského parlamentu se nyní obávají, že propaganda start běloruské reprezentace zneužije jako důkaz toho, že je tamní autoritářský režim ve světě uznáván. "To by bylo urážkou obětí ruské agrese na Ukrajině, všech Bělorusů, kteří museli uprchnout ze své vlasti, i těch, kteří zůstali doma a musí žít ve strachu a hrůze," uvádí zákonodárci.

Bělorusko, jehož prezident Alexandr Lukašenko je blízkým spojencem Vladimira Putina, vloni umožnilo ze svého území vstup ruské armádě na Ukrajinu. Přímo se sice invaze neúčastní, i nadále ale nechává Moskvu například využívat svůj vzdušný prostor k útokům na Ukrajinu.

Lukašenkův autoritářský režim v zemi dlouhodobě potlačuje opozici a projevy protestů přísně trestá. Minulý týden byla v nepřítomnosti odsouzena opoziční vůdkyně Svjatlana Cichanouská k 15 letům vězení, mimo jiné za spiknutí za účelem neústavního převzetí moci. Minulý týden navíc Lukašenko podepsal zákon, který zavádí možnost uložení trestu smrti pro veřejné činitele odsouzené za vlastizradu.

Reklama