Hlavní obsah

Exsparťan roste pro top klub. Podle dat je lepší než nejdražší obránce historie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sparta pro něj byla nejspíš vhodnou stanicí na cestě do některého z velkoklubů. Když ho Feyenoord po startu minulé sezony koupil za 8,3 milionu eur, server Transfermarkt odhadoval jeho tržní hodnotu na 4,5 milionu. Za rok vzrostla o něco více než pětinásobně na 25 milionů. A reálná částka by v případě přestupu i nyní byla vyšší. „Pokud Dávid Hancko dokáže přesvědčit sám sebe, že je levý obránce, bude mít o něj zájem 4-5 klubů v top ligách,“ radí svému svěřenci Francesco Calzona, trenér slovenské fotbalové reprezentace.

Foto: Pedro Nunes, Reuters

Slovák Dávid Hancko byl u míče dřív než slavný Portugalec Cristiano Ronaldo.

Článek

Již v létě se psalo o zájmu Newcastlu či Neapole. Dávid Hancko hraje v reprezentaci na jiné pozici než v klubu. Ani na jedné nezaostává. Do roka může udělat velký přestup, rozebírá server šport.sk.

„Má techniku, sílu, výdrž, je velmi nebezpečný směrem dopředu. Má všechny předpoklady a také data říkají, že je aspirant na to, aby mohl hrát za nějaký top klub,“ poukázal trenér Francesco Calzona po páteční prohře Slovenska 2:3 v Portugalsku.

Hancko vstřelil gól a jako levý obránce byl nejlepším hráčem ofenzivy Slovenska…

Ve Feyenoordu má jinou roli, už druhou sezonu hraje téměř výhradně stopera. Dříve ve Spartě alternoval mezi středem a levým krajem obrany.

Má vyváženou ofenzivu i defenzivu. Nalevo nebo uprostřed, nemá problém s přepínáním. Právě flexibilita mu může pomoci ke vstupu mezi evropskou klubovou smetánku. Levonozí stopeři s dobrou rozehrávkou, technikou a dynamikou schopní nastoupit i na kraji obrany jsou žádaným zbožím.

Chorvatský levák Joško Gvardiol se stal v létě nejdražším obráncem historie (90 milionů eur). V minulé sezoně nastupoval v Lipsku výhradně ve středu obrany. Trenér Manchesteru City Pep Guardiola jej využívá na levém kraji. Hancko je přitom v některých datových ukazatelích ještě před Gvardiolem.

Foto: Isabel Infantes, Reuters

Snímek z utkání Ligy mistrů na hřišti Atlétika Madrid. Trenér Feyenoordu Arne Slot udílí pokyny Dávidu Hanckovi.

Se Slovenskem má Hancko výborně rozehranou kvalifikaci, účast na EURO by mimo jiné byla další příležitost, jak se prodat do ještě renomovanějšího klubu. V pondělí večer čeká Slováky klíčový duel v Lucembursku, po němž mohou mít účast v Německu již opravdu na dosah.

Pětadvacetiletému rodákovi z Prievidze už jeden velký skok nevyšel. V létě 2018 odešel ze Žiliny do Fiorentiny. Bylo mu dvacet, nebyl připraven. Odehrál zde jen 5 zápasů, další tři sezony strávil v pražské Spartě.

Ustoupil o krok zpět, aby mohl udělat dva vpřed. Na Letné hrával pravidelně. Získal sebevědomí, zkušenosti, vyvíjel se. A také se poučil.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Radost Dávida Hancka v dresu národního týmu.

Když Feyenoordu v minulé sezoně jako podle dat nejlepší stoper nizozemské ligy vrchovatou měrou pomohl k prvnímu titulu po šesti letech, psalo se o údajné nabídce anglického Newcastlu United v hodnotě 30 milionů nebo zájmu Neapole.

Hancko si vzal za ženu českou tenistku Kristýnu Plíškovou. V Rotterdamu hraje skupinu Ligy mistrů a jeho cena roste. Ideální čas na přestup přijde zřejmě příští léto.

Pokud se Hanckovi vyhnou zranění a výrazný propad výkonnosti, může se stát nejdražším Slovákem v historii. Rekord drží Milan Škriniar, ze Sampdorie Janov přestoupil do Interu Milán za 25 milionů, připomíná šport.sk.

Reklama