Hlavní obsah

Kam jsme se to dostali? naříká zdrcený kouč Švédů po tragédii. Terorista křičel Alláhu akbar a zabíjel fanoušky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejprve pro Švédy přišla špatná zpráva z Ázerbájdžánu, kde si Rakousko díky vítězství 1:0 zajistilo postup na fotbalové EURO. Seveřané tak ještě před výkopem pondělního duelu s Belgií v Bruselu měli jasno, že po 28 letech budou na evropském šampionátu chybět. Pak ale dorazila zpráva o skutečné tragédii, která sportovní fiasko zcela zastínila. „Kam jsme se to dostali?“ soukal ze sebe zdrcený kouč Janne Andersson v reakci na teroristický útok, po němž zemřeli v belgickém hlavním městě dva švédští fanoušci.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Švédští fanoušci v Bruselu během zápasu s Belgií.

Článek

Podle informací belgické policie byli dva Švédové zastřeleni zhruba hodinu a půl před začátkem zápasu poblíž náměstí ve čtvrti Molenbeek. List Nieuwsblad uvádí, že při střelbě byl ještě další švédský občan zraněn a následně převezen do nemocnice ve vážném stavu.

Nahrávka z incidentu se dostala i na sociální sítě, je na ní vidět muž v oranžové reflexní vestě a bílé helmě, jak střílí do lidí a následně opouští místo činu na motorce. Podle svědků při činu vykřikoval heslo „Alláhu akbar“ (arabsky Bůh je velký).

Podezřelý muž na jiném videu uvedl, že jde o „pomstu ve jménu muslimů“ a že „zabil tři Švédy“. „Jsem mudžahedín. Bojuji za Alláha v Islámském státu. Žijeme pro naše náboženství. Umíráme za naše náboženství,“ dodal.

Podle RTBF vraždil pětačtyřicetiletý radikál Abdelsalam a belgické policii se ho již podařilo zneškodnit. Belgický premiér Alexander De Croo potvrdil, že útočník se zaměřil „úmyslně na švédské fanoušky.“

Fotbalisté se dozvěděli v kabině o teroristickém útoku až v poločasové přestávce za stavu 1:1. Následně odmítli pokračovat a duel byl předčasně ukončen. Stadion byl uzavřen a fanoušci i všichni ostatní na něm ještě dlouho museli z bezpečnostních důvodů setrvat.

„Když jsem přišel o poločase do kabiny a dostal jsem tu informaci, přišlo mi to naprosto neskutečné. V jakém světě to teď žijeme? Jsem z toho strašně smutný. Když jsme se začali v kabině bavit, stoprocentně jsme se shodli na tom, že z úcty k obětem a jejich rodinám nebudeme v zápase pokračovat,“ uvedl na tiskové konferenci kouč Švédů Janne Andersson.

„Po lidech se střílí ve Švédsku, což je něco neuvěřitelného. Kam jsme se to dostali? Švédští fanoušci, kteří přijeli podpořit Švédsko jsou teď i cílem útoků. Jako pro Švéda je to pro mě nesmírně smutné. O pauze jsem si chtěl s hráči v klidu popovídat, ale jak jsem se dozvěděl tu zprávu, málem jsem začal plakat. Je to extrémně smutné. Všechny naše myšlenky jsou s rodinami obětí,“ uvedl dále Andersson.

Reklama