Hlavní obsah

Šok v Bruselu. Při střelbě zemřeli dva Švédové, kvalifikační zápas o ME byl předčasně ukončen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tragédie v Bruselu poznamenala kvalifikační zápas o postup na EURO. Duel mezi fotbalisty Belgie a Švédska byl po prvním poločase předčasně ukončen kvůli večerní střelbě ve městě, při níž zemřeli dva švédští občané. Podle švédské televize TV6 o přestávce švédští fotbalisté oznámili, že už do druhého poločasu nenastoupí, a belgický tým s tím souhlasil.

Foto: Yves Herman, Reuters

Švédští fanoušci v Bruselu na kvalifikačním utkání proti Belgii.

Článek

„Po pravděpodobném teroristickém útoku tento večer v Bruselu bylo po konzultacích s oběma týmy a místními policejními složkami rozhodnuto, že zápas bude předčasně ukončen,“ uvedla evropská fotbalová unie UEFA s tím, že další informace o osudu utkání poskytne později.

Zápas byl zastaven za stavu 1:1. Padesát tisíc diváků na místě dostalo pokyn, aby kvůli bezpečnosti zůstali na stadionu.

„Obě mužstva se spolu s UEFA dohodla, že se zápas nedohraje. To, co se stalo, je mimořádně vážné. Je strašné slyšet, že dva naši fanoušci zemřeli,“ uvedl pro média prezident švédského svazu Fredrik Reinfeldt.

Střelba se podle belgické televize RTBF ozvala kolem 19:15 u náměstí Sainctelette nacházejícího se asi kilometr severně od historického centra Bruselu a zhruba pět kilometrů od stadionu. Média s odvoláním na záběry z videa poskytnutého svědkem události uvedla, že muž v oranžové vestě a helmě nejprve vypálil na člověka ve vstupním prostoru jedné z budov a pak střílel na lidi jedoucí v taxi. Podle svědků při činu vykřikoval heslo Alláhu akbar (arabsky Bůh je velký). Poté ujel na motorce.

Reklama