Hlavní obsah

Medvědí maskot fotbalového Eura dostal jméno Albärt

Medvědí maskot fotbalového mistrovství Evropy příští rok v Německu dostal jméno Albärt. Vybrali mu ho hlasující na internetové stránce UEFA.com a školáci zapojení v programu Unie evropských fotbalových asociací. Albärt získal 32 procent hlasů, na výběr byla čtyři jména. UEFA o vítězném informovala na svém webu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Další zápas kvalifikace na EURO 2024 čeká Čechy v září proti Albánii.

Článek

"Jako otec vím, jak důležité je podněcovat dětskou fantazii. S představením našeho maskota doufáme, že to bude zábavná a sympatická postava, která bude děti inspirovat, aby si fotbal užily," řekl ředitel turnaje Philipp Lahm.

Plyšový medvěd v dresu s červenými kopačkami navázal na předchozí maskoty, kterými v posledních letech byly postavičky chlapce, jednoho nebo dvou, podle počtu pořádajících zemí. Naposledy provázel Skilzzy turnaj před třemi lety, na jehož organizaci se podílelo jedenáct zemí. Posledním zvířecím maskotem byl při Euru 2000 v Nizozemsku a Belgii lvíček Benelucky.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.