Hlavní obsah

Outsider cítí šanci. Češi se nás musí bát, nemáme co ztratit, říká moldavský novinář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Moldavský sportovní novinář Victor Daghi pro polský sportovní web sport.pl uvedl, že Moldavané jako 157. reprezentace rankingu FIFA cítí velkou šanci na postup na EURO 2024 do Německa. Pro celý moldavský národ je to podle něj výborný pocit být poprvé v historii v této fázi kvalifikace v pozici, ve které má tým možnost postoupit.

Foto: Profimedia.cz

Moldavští fotbalisté na snímku ze vzájemného kvalifikačního duelu v Kišiněvě.

Článek

Moldavsko je v tuto chvíli ve skupině na čtvrtém místě, ale rozehraje ještě jeden zápas s českou reprezentací. V pondělí od 20.45 nastoupí k rozhodujícímu zápasu v Olomouci. „Jsou tu opravdové šance se kvalifikovat a my nemáme vůbec co ztratit. To Češi by se nás měli bát,“ tvrdí Victor Daghi, dnes sportovní novinář, v minulosti tiskový mluvčí moldavské reprezentace.

1.Albánie742112:414
2.Česko73319:612
3.Polsko832310:1011
4.Moldavsko72417:710
5.Faerské ostrovy70162:131

Moldavský tým postoupí na EURO pouze v případě, že českého soupeře porazí a zabere si tak pro sebe druhé místo. Reprezentace nejchudší země v Evropě si uvědomuje, že stojí před historickou šancí. Nikdy dříve nehráli na tak velkém fotbalovém turnaji. „Do Olomouce chce přijet spousta lidi od nás, takže se domnívám, že tam budeme mít velkou skupinu fanoušků,“ říká Daghi.

Postup si už v pátek zajistila reprezentace Albánie, která remizovala v Kišiněvě právě s Moldavskem. „Určitě nikdo nepředpovídal, že by Moldavsko mělo před poslední zápasem ve skupině šanci na postup nebo, že Albánie postoupí z prvního místa. Taková situace se nikdy předtím nestala. Je pro nás neuvěřitelně skvělý pocit bojovat o vstupenku na ME 2024. Náš tým nám přináší hrdost a štěstí,“ shrnuje Moldavan.

Moldavsko mohlo v pátečním souboji i vyhrát. Skotský sudí Albáncům přiznal pokutový kop, ve kterém se mohl rozhodnout pro obě varianty. Nakonec penaltu ve 25. minutě nařídil a Sokol Cikalleshi ji bezpečně proměnil. Domácí zásluhou Babogla vyrovnali 3 minuty před koncem a v zápase se tak zrodila remíza.

Na pátečním zápase se ukázala i moldavská prezidentka Maia Sandu, která byla nedávno na návštěvě Česka. „Na zápase reprezentace se ukázala vůbec poprvé. Všechna moldavská média o tom psala. My před posledním zápasem věříme ve vítězství,“ burcuje novinář.

A na koho by si měli Češi dát největší pozor? „Největší hvězda je Nicolaescu, ale jsme především silní jako tým, to je velmi sjednocená skupina lidí,“ doplňuje Daghi.

Ion Nicolaescu je aktuálně hráč nizozemského provinčního týmu SC Heerenveen. V kvalifikaci se dokázal prosadit v obou zápasech proti Polsku, v nizozemské lize zatím po přestupu z izraelského Beitaru Jeruzalém skóroval dvakrát. Nyní se bude snažit zajistit svým barvám postup v pondělí v Olomouci.

Reklama