Hlavní obsah

Postupová EUROmatematika: Osm bodů dává jistotu, situaci dramatizují Albánie a Moldavsko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víkend strávili přátelským utkáním v Maďarsku (1:1), bedlivě však čeští fotbalisté sledovali také zápasy, které se jich týkají. Situace ve skupině E kvalifikace o postup na EURO 2024 se zamotala víc, než je národnímu týmu příjemné. K dobru má ještě čtyři zápasy. Pokud v nich získá osm bodů, o šampionát v Německu nemůže přijít. Stačit by mohlo i sedm či šest bodů, ovšem jen za určitých konstelací.

Škoda, měli jsme vyhrát. Kluci mají v kabině hlavy dole, popisuje Jaroslav ŠilhavýVideo: Sport.cz, FAČR

 
Článek

Češi jako jediní odehráli ve skupině jen čtyři zápasy, všichni ostatní už pět. Reprezentace ještě jede do Albánie, hostí Faerské ostrovy, hraje v Polsku a na závěr přivítá Moldavsko.

Po výhře nad Polskem je novým lídrem skupiny Albánie. O dva body předstihla Čechy, na něž se bodově dotáhlo Moldavsko. Čtvrtí Poláci ztrácejí na tento tandem dva body.

Postupují první dva týmy, při rovnosti bodů rozhodují vzájemné zápasy. Svěřencům Jaroslava Šilhavého zůstává ve hře ještě dvanáct bodů.

Je to zklamání, ale můžeme si za to sami, říká Václav Černý. Mrzí mě, že jsme to nezvládliVideo: Sport.cz

Osm a více bodů: Jistý postup

Nabízí se nejlogičtější varianta, dvě domácí výhry a dvě remízy z utkání na horké půdě. Šestnáct bodů by bohatě stačilo, víc by mohla nastřádat už jen Albánie.

Minimálně osm bodů však lze pochopitelně nakombinovat i jinak.

Sedm bodů: Může stačit, ale nemusí

Remízami v Moldavsku a doma s Albánií si národní tým zavařil víc, než se mohlo zdát. Sedm bodů by stačit mohlo, ale také nemuselo…

Jistý postup

- Při výhře nad Polskem a Moldavskem plus remíze s Albánií nebo Faerskými ostrovy.

- Při výhře nad Albánií a Moldavskem nebo Faerskými ostrovy plus remíze s Polskem.

Nejistý postup

- Při výhrách nad Albánií a Polskem a jakýmkoli dalším bodem.

- Při výhrách nad Moldavskem a Faerskými ostrovy plus bodem ze zápasů v Albánii a Polsku.

- Při výhře nad Albánií, prohře v Polsku a čtyřech bodech ze zápasů s Moldavskem a Faerskými ostrovy.

Davy českých fanoušků, ale i velké množství těch albánských, míří do Edenu na fotbalovou kvalifikaciVideo: Sport.cz

Šest bodů: Dvě výhry venku

Pokud by Šilhavého chlapci vyhráli jak v Albánii, tak v Polsku, dostanou se na 14 bodů, které by jim měly stačit, i kdyby doma dvakrát prohráli.

V takovém případě by přišli o postup pouze za předpokladu, že Albánie porazí Moldavsko a Faerské ostrovy a současně Moldavsko porazí Faerské ostrovy a Českou republiku. Při rovnosti 14 bodů by pro Moldavsko totiž rozhodla lepší bilance ze vzájemných zápasů (remíza 0:0 a výhra v Olomouci).

Na šampionát v příštím roce postoupí dva týmy z každé skupiny, o zbylá tři místa na turnaji se v play off podle pořadí v Lize národů utká 12 zemí, které neuspějí v klasické kvalifikaci.

Česká reprezentace od rozdělení federace na ME ještě nikdy nechyběla.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.