Hlavní obsah

Ronaldo a spol. těžkou překážkou. Může být výhoda, že hned v prvním zápase, věří bývalý reprezentant

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říká se jim evropští Brazilci, což je výstižná a dostatečně výmluvná vizitka. Právě fotbalisté Portugalska budou prvním soupeřem české reprezentace na EURO příští rok v Německu. Národní tým je naposledy porazil před 27 lety. K repríze slavného čtvrtfinále ME 1996 dojde 18. června v Lipsku. „Jednou za 27 let může být i velký favorit k poražení,“ usmívá se internacionál Pavel Mareš v pořadu Přímák na Sport.cz.

Portugalsko coby první soupeř na EURO. Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

 
Článek

Jasný favorit skupiny F, kterou doplňují ještě Turecko a zatím neznámý tým z baráže (Gruzie, Lucembursko, Řecko, nebo Kazachstán).

Portugalci od roku 2000 nechyběli na žádné velké akci, z toho pětkrát postoupili až do semifinále a na EURO 2016 ve Francii se dočkali premiérového velkého zlata.

Národní tým kvituje, že na favorita z prvního losovacího koše narazí v Lipsku, necelé tři hodiny jízdy po dálnici z Prahy.

Čeští fotbaloví reprezentanti jsou s losem ME celkem spokojeníVideo: FAČR

„To je samozřejmě výhoda. Všichni se tam těší, nejen na stadion, ale také do fanzóny. Podpora fanoušků by tam měla být velká,“ souhlasí bývalý reprezentant Pavel Mareš.

Je tady i další faktor, který by snad mohl české reprezentaci nahrát. Minulé velké turnaje nejednou ukázaly, že ve vstupních zápasech mohou být favorité nejzranitelnější.

„Mohla by to pro nás být trochu výhoda. První zápas je vždycky opatrný, nikdo nechce hlavně prohrát. Pokud by se s podporou diváků všechno sešlo, mohli bychom Portugalce zaskočit, nebo aspoň potrápit,“ míní host ve studiu.

Ronaldo přiběhl na trénink portugalské reprezentace poslední, ale v dobré náladěVideo: Sport.cz

„Pravdou je, že mantrou zahajovacích zápasů bývá hlavně neudělat chybu. Na druhou stranu, Portugalci budou určitě dobře připravení. A Cristiano Ronaldo bude hrát možná poslední velký turnaj, takže všechny strhne,“ poznamenává Jan Malý, redaktor Sport.cz.

Češi s vděčností vzpomínají na Poborského dloubák, který rozhodl čtvrtfinále EURO 1996. Od té doby už s Portugalci jen prohrávají.

„Hodně dlouhá doba, ale vzal bych si příklad z víkendu, kdy vysoce favorizovaná Sparta také mohla prohrát v Pardubicích. Portugalci na nás půjdou s tím, že nás prostě porazí. Ale třeba jednou za 27 let se může stát, že kupříkladu Schick se trefí z půlky. Pak se může i do takových týmů, jako je Portugalsko, dostat stejná nervozita, jakou měla Sparta v Pardubicích…“ maluje Mareš ideální scénář.

„Myslím, že v takovou chvíli by tomu Cristiano moc nepomohl. Než by řekl hoši, teď začneme makat, spíš je nastavený tak, že je všechno špatně… Uvidíme, jak bude připravený, jestli bude vůbec hrát - a jestli bude mít stejný přínos jako v dřívější době,“ uzavírá český internacionál.

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a postupujícím týmem z březnového play off.

Reklama