Hlavní obsah

Alkmaar v Jablonci Mihálika rozesmutní. Pro mě půjde o specifický zápas, přiznává a tipuje remízu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jablonec nad Nisou

Na čtvrteční bitvu mezi Jabloncem a Alkmaarem v Konferenční fotbalové lize se chystá jako divák a už teď Ondřej Mihálik tuší, že mu bude pekelně smutno. Právě ze severu Čech před necelými čtyřmi lety do AZ přestoupil, jenže vysněné angažmá mu rychle zmařilo vážné zranění. „Pro mě půjde o specifický zápas,“ přiznává útočník aktuálně ve službách Českých Budějovic.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ondřej Mihálik ještě v jabloneckém dresu během utkání zimní Tipsport ligy v Praze.

Článek

Je prvním Čechem, který dres Alkmaaru oblékl. V nizozemském městě proslaveném sýrovými trhy působil rok a půl. Avšak nejvíce času tam místo se spoluhráči na hřišti strávil s klubovými fyzioterapeuty. „Bohužel to tak vyšlo. Byl jsem v jejich rukou devět měsíců," konstatuje dnes hořký fakt 24letý útočník.

Do Nizozemska přestoupil v lednu 2018, ale pár týdnů poté si v utkání za juniorku vážně poranil vazy v koleni. Nemilosrdný ortel zněl: operace! Po zbytek roku jen rehabilitoval. „Fyzioterapeutům v klubu vděčím hodně za ochotu a práci, kterou se mnou každý den dělali. Zvládli to se mnou skvěle. Momentálně už ani nevím, že jsem na nějaké operaci byl. Koleno drží fantasticky," libuje si nyní. A těší se, že se s nimi ve čtvrtek na Střelnici zase po čase setká.

„Myslím, že přijedou všichni tři. Rád se s nimi uvidím a stoprocentně pár slov prohodím. Už když jsme hráli minulý rok s Plzní proti AZ o Ligu mistrů, bavili jsme se, jestli je všechno v pořádku a zda koleno drží," připomíná Mihálik loňskou bitvu o Ligu mistrů, kterou neúspěšně podstoupil proti AZ v dresu Plzně. Právě do západočeského klubu z Alkmaaru předloni zamířil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Petr Hronek z Bohemians atakuje Ondřeje Mihálika z Viktorie Plzeň během utkání 4. kola Fortuna ligy.

Za první tým AZ během rok a půl dlouhého působení tak stihl odehrát titěrných 42 minut. „Strašně mě mrzí, že těch startů bylo tak málo. Ani v těch nejčernějších scénářích jsem si nepředstavoval, že se dva týdny po podpisu smlouvy na devět měsíců zraním. S odstupem času jsem smutný a zklamaný, že to dopadlo takto a že jsem se už nedokázal po zranění vrátit tak, abych v Holandsku třeba i zůstal. Ale ničeho nelituju. Za tu zkušenost jsem vděčný. Doufám, že to nebyla má poslední zahraniční štace. Momentálně se soustředím na České Budějovice," má jasno hráč přezdívaný po tátovi jako „Pišta".

Ale pochopitelně nejen s fyzioterapeuty se chce na Střelnici pozdravit, byť od jeho doby se mužstvo notně proměnilo. Ostatně jen v létě AZ prodal několik opor. Klub, v jehož béčku momentálně působí i záložník Richard Sedláček, utržil v přepočtu 1,3 miliardy korun. „Stále je tam Albert Gudmundsson, s nímž jsem se v naší partě cizinců bavil asi nejvíc, pak Fredrik Midtsjo i Pantelis Hatzidiakos," vypočítává.

Hlavně před prvně jmenovaným Mihálik varuje. Ostatně islandský reprezentant má na české týmy pifku. Před rokem právě on dvěma góly odstřihl Mihálikovu Viktorii od Ligy mistrů a jediným gólem v září rozhodl i první souboj se zelenobílými.

„Nevěřil jsem, že by nám dva rozhodující góly dal zrovna on. Po zápase z toho byl sám překvapený. Když teď hrál Jablonec v Alkmaaru, dělal jsem pro ně rozhovor a už jsem tipoval, že se Albert trefí," prozrazuje. Odhad vyšel. „V tuhle chvíli má spoustu zkušeností. S týmem Islandu jezdí na každý reprezentační sraz. Teď je tam jeden z těch nejlepších hráčů. Když bude hrát, určitě budou spoléhat na to, že gól dá," myslí si Mihálik.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Hlavičkový souboj. Zleva Fortune Bassey z Českých Budějovic, Marek Suchý z Boleslavi, David Jurásek z Boleslavi, Ondřej Mihálik z Českých Budějovic a Milan Škoda z Boleslavi.

Jedno však v utkání AZ se Severočechy nečekal. „Jablonec mě tam strašně překvapil, hrál skvělé utkání. Jestli v takovém tempu a kvalitě budou hrát i doma, mají šanci na úspěch. Sice teď na Slavii dostali pět gólů, což jim určitě před pohárem nepomůže, ale trenér Rada je určitě připraví tak, že se budou soustředit jen na čtvrteční utkání," předvídá Mihálik.

Podle jabloneckého odchovance koncentraci na zápas nenahlodá ani verdikt, který má v pátek vyřknout soud v dotační kauze majitele FK Jablonec Miroslava Pelty. „Pan Pelta tyhle věci nechává mimo klub a kabinu. Hráči to nějak extra nevnímají. Určitě tam musí být nějaká nejistota, ale uvidíme, jak soud dopadne. Samozřejmě kdyby skončil pro pana Peltu špatně, pro jablonecký fotbal by to dobře nebylo. Ale na čtvrteční zápas to nebude mít vliv žádný," říká.

Foto: FCVP

Ondřej Mihálik věnoval svůj vítězný gól proti Českým Budějovicím synovi Tadeášovi.

Oslabením však bude absence stopera Kubisty, který se v předchozím kole v Dánsku vykartoval. „Vojta nastupuje ve stoperský dvojici s Jardou Zeleným pravidelně. Myslím, že když teď na Slavii nehrál Jarda a byl jen Vojta, bylo to znát," tvrdí „Pišta", jenž před měsícem proti Jablonci v lize za Budějovice skóroval.

Komu bude zítra na tribuně fandit? „Vůbec nevím. Asi si prostě užiju zápas a fakt, že Jablonec hraje evropské poháry a budu se těšit z jakéhokoliv výsledku. I když samozřejmě pro český fotbal by bylo dobře, kdyby Jablonec uhrál dobrý výsledek a postoupil ze skupiny," přeje si Mihálik a tipuje remízu 1:1. „Do třetice se trefí zase Gudmundsson. A kdyby se za Jablonec trefil Tomáš Hübschman bylo by to fajn," uzavírá.

Jak skončí duel Konferenční ligy mezi Jabloncem a Alkmaarem?
vysokou výhrou Jablonce
37,5 %
těsnou výhrou Jablonce
25 %
remízou
12,5 %
těsnou výhrou Alkmaaru
12,5 %
vysokou výhrou Alkmaaru
12,5 %
Celkem hlasovalo 8 čtenářů.

Reklama

Související témata: