Hlavní obsah

Bez emocí! Priske nechce hned na začátku končit tam, kde už se jednou loučil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nechce hned na začátku končit tam, kde už se jednou loučil. Vcelku pestrou hráčskou kariéru uzavřel Brian Priske v Norsku. A když teď v létě přišel pozvednout fotbalovou Spartu, los mu jako prvního soupeře pro soutěžní zápasy postavil do cesty soupeře právě ze země fjordů. Po domácí remíze 0:0 s Vikingem je čtvrteční odveta 2. předkola Konferenční ligy ve Stavangeru otevřená víc, než je Letenským milé. Dánský kouč i celá Sparta přitom na startu nové éry potřebují jediné. Postup.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Praha Brian Priske a Dávid Hancko po utkání 2. předkola Konferenční ligy s Vikingem.

Článek

STAVANGER (od našeho zpravodaje) - Tropy, kterým v posledních dnech přivykli v parném českém létě, ve Skandinávii zrovna nečekali. Decentních 13 stupňů Celsia nad nulou, které teploměr po přistání ve Stavangeru ukázal, však nebylo zrovna uctivým uvítáním. Sparťané se budou v odvetě vyrovnávat nejen s umělým trávníkem, ale také s teplotami až o 15 stupňů nižšími než doma.

Brian Priske ovšem předem vyhlásil, že žádná alibi a výmluvy hledat nebude. Norské reálie z vlastní zkušenosti dobře zná. Odchovanec dánského Horsens získal v domácí soutěži titul s Aalborgem, v Belgii vyhrál pohár s Genkem. V dresu Portsmouthu stihl i třicet startů v anglické Premier League. Kariéru ovšem universální obránce ukončil v roce 2011 v klubu IK Start. V půlce norské ligy hrané systémem jaro - podzim odešel Priske dělat asistenta trenéra do dánského Midtjyllandu. A tým z Kristiansandu, města vzdáleného 230 kilometrů od Stavangeru, pak okamžitě sestoupil.

Naprosto jsme dominovali. Chyběly nám jen góly, hodnotí svoji premiéru Brian PriskeVideo: Sport.cz

„Působil jsem v Norsku bohužel jen pět měsíců, ale krásných. Skvělá zkušenost, zdejší kultura se dost liší od dánské, takže bylo fajn ji poznat," zavzpomínal trenér před tréninkem na Viking Stadionu. „Soutěžní zápas jsem tady nikdy nehrál, jen přátelský. Za Viking ale hráli moji kamarádi, trénoval tady také bývalý kouč dánského nároďáku Äge Hareide. Vím, že to je velký klub, stadion a infrastruktura tomu odpovídají."

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Praha Brian Priske.

Když už je řeč o koučově aktivní kariéře, vyjímá se v ní také 24 startů za reprezentaci. Však se s ní dostal až na EURO 2004 v Portugalsku, kde Dánové ztroskotali na rozjeté české mašině. „Při čtvrtfinále jsem seděl na lavičce. Díval jsem se, jak Tomáš Rosický a český tým hrají krásný fotbal," vzpomíná Priske s úsměvem.

Právě sportovní ředitel Rosický ho na Letnou jako trenéra přivedl. A teď oba koumají, jak převést nově složený tým přes první překážku, jež před ním stojí. Sparta nemá žádnou možnost opravy, cestou do skupiny musí vyřadit celkem tři soupeře. Teprve pak by si mohla nárokovat přibližně 75 milionů korun, základní prémii za postup do Konferenční ligy.

Jsme zklamaní. Ještě jsem tady nezažil soupeře, kterého bychom takto zavřeli, říká Dávid HanckoVideo: Sport.cz

„Nechci ani pomyslet, že bychom na podzim v Evropě chyběli. Případný nepostup však na druhou stranu nikterak neohrozí finanční stabilitu klubu. Krach v pohárech by nás bolel po sportovní stránce," připomíná podřízeným generální ředitel František Čupr.

„Nervózní nejsem, na odvetu se těším. Tlak ve Spartě bude vždycky, musíte se s ním naučit pracovat. Emoce by nás mohly odtahovat od naší práce," ujišťuje Priske.

Reklama

Související témata: