Hlavní obsah

Doma si nadrobili, teď vzhůru do Norska. Zvládne tam Sparta jiný sport?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los si trošku zašpásoval. Všechny tři české týmy narazily ve 2. předkole fotbalových pohárů na soupeře, kteří hrají své domácí zápasy na hřišti s umělým trávníkem. Plzeň zvítězila v Helsinkách, pro Slavii bylo hračkou utkání v Gibraltaru. Pozice Sparty je složitější. Doma jen remizovala 0:0 s Vikingem, a tak se o postupu v Konferenční lize bude rozhodovat právě na neoblíbeném povrchu. Letenští odlétají ke čtvrteční odvetě do Norska dnes dopoledne.

Zádrhel pro Spartu? Odveta s Vikingem se hraje na umělé trávě. Co na to říkají hráči? Video: Sport.cz

 
Článek

Docela paradox. Sparta v létě investovala do výměny trávníku na Letné. Kompletní rekonstrukce často kritizovaného pažitu vyšla na téměř 15 milionů korun. Los jí přitom postavil do cesty soupeře s umělkou.

„Já říkám, že fotbal na umělce je jiný sport. Bylo to vidět třeba u Kopicova gólu v Helsinkách. Trefil se do protipohybu brankáře, míč má na umělce jiný skluz a odskok, každá střela na bránu je nebezpečná. Snad Viking aspoň doma hru trochu otevře..." neskrývá po prvním utkání jisté obavy Martin Frýdek starší, sparťanský internacionál.

Letenští si s umělkou hodně užili v roce 2014. Play off o postup do Evropské ligy na ní začali v nizozemském Zwolle. Díky gólu Krejčího staršího uhráli nadějnou remízu 1:1. Brankář Bičík chytil penaltu za faul na krajana Necida. Rozhodně si oddechl, že zápas na umělé trávě a s podivnými míči už je za ním.

Naprosto jsme dominovali. Chyběly nám jen góly, hodnotí svoji premiéru Brian PriskeVideo: Sport.cz

„Takhle důležité utkání jsem na umělce zažil poprvé. Na tréninku byla suchá, míč se na ní zastavoval, nebo mi nafackoval. Před zápasem ji zase pokropili, takže byla najednou rychlá," líčil David Bičík.

Po výhře 3:1 v domácí odvetě se Sparta dostala do skupiny. O postup z ní hrála v posledním utkání zase na umělce, tentokrát v Bernu proti Young Boys. A po porážce 0:2 byla vyřazena.

Od té doby prošly umělé trávníky vývojem, jsou kvalitnější. Rozpaky však dál vyvolávají.

Ne finančně, ale sportovně by Spartu bolelo, kdyby nepostoupila v Konferenční lizeVideo: Sport.cz

Sparta rekonstruuje také umělku ve svém tréninkovém centru na Strahově. Svá nejlepší léta už má za sebou, nová přijde na 8-10 milionů korun. Před odvetou se však mužstvo připravovalo na umělém trávníku i v Praze.

„Na umělce normálně netrénujeme. Souhlasím, že občas je to jiný sport. S tím musíme počítat. Trénovali jsme na ní, abychom nebyli překvapení. Není to ale ono jako pro ně, kteří tam hrají každý zápas," říká záložník Jakub Pešek.

Jeho spoluhráč z obrany si naopak myslí, že umělý trávník by mohl Spartě pomoct.

„Stále jsme jen v poločase. Doma jsme ukázali, že jsme lepší tým. Chyběl nám jen gól. Někdo na umělku nadává, ale pokud bude pokropená, je velmi rychlá, což by nám při kombinaci mohlo nahrát. Já na ní vyrostl, takže vím, o čem mluvím. Viking bude muset být aktivnější, to by nám také mělo vyhovovat. Když se na umělce hraje dobře po zemi, umí být rychlá," doufá Dávid Hancko.

Reklama

Související témata: