Hlavní obsah

Bulharské memento, faktor Šulc. Plzeň jde přepsat historii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K rozkopnutí brány čtvrtfinále některého z evropských pohárů nikdy nebyla blíž. Plzeň má k zápisu do klubové historie čtvrtý pokus a proti prvnímu duelu ve Švýcarsku nebude postrádat klíčového muže. Čtrnáct gólů v české lize, dva v MOL Cupu, stejný počet na evropské scéně. Záložník fotbalové Plzně Pavel Šulc v této sezoně září. Před týdnem v Ženevě chyběl kvůli kartám, pro čtvrteční odvetu však bude 23letá kometa nachystaná. Stane se Šulc trumfem Viktorie, která sní o historickém čtvrtfinále v Evropě?

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Plzeňský Pavel Šulc se raduje z branky.

Článek

Obránce Mohamed Tijani, který z Plzně hostuje ve švýcarském Yverdonu, má jasno. Pro tamní média uvedl, že Viktoria se Šulcem a bez něho jsou dva jiné týmy. „V čem spočívá rozdíl mít nebo nemít Šulcíka na hřišti? Stačí se podívat na tabulku střelců,“ přitakal stoper Robin Hranáč.

Absence Šulce litoval po prvním utkání samotný trenér Miroslav Koubek. Teď bude mít klíčového muže k dispozici. „Pavel přidává technickou nadstavbu, dokáže udržet míč, přejít přes protihráče. Je produktivní, kreativní. Nikdy to však není o jednom hráči, ale o výkonu celého mužstva. Týmovost je slovo, na kterém si hodně zakládáme. Každý hráč do toho vkládá svůj talent. Nenazval bych tedy odvetu one man show Pavel Šulc,“ uvedl Koubek.

Viktoria k postupu mezi nejlepší osmičku některého z evropských pohárů nikdy nebyla blíž. Předchozí tři osmifinále v rámci Evropské ligy nezvládla, manka z úvodních zápasů v odvetách nedohnala (viz tabulka). Nyní jsou šance poprvé vyrovnané.

Předchozí plzeňská osmifinále

Fenerbahce 0:1, 1:1 (Evropská liga, 2013)

Olympique Lyon 1:4, 2:1 (Evropská liga, 2014)

Sporting Lisabon 0:2, 2:1 po prodl. (Evropská liga, 2018)

„Čtvrtfinále je velkou motivací. Máme obrovskou touhu to dokázat,“ řekl Koubek, který v 72 letech stojí na prahu životního úspěchu. „Každý z nás chce být u takového úspěchu, v kabině se o tom bavíme,“ doplnil Hranáč.

Západočeši se na odvetu naladili nedělní čtyřgólovou kanonádou s mistrovskou Spartou. Musel Koubek krotit euforii, nebo chce ve druhé bitvě se Servette těžit z pozitivní vlny? „Kluci jsou rozumní, vědí, o co hrají. Z nedělního utkání si odnášíme pouze sebevědomí, nic jiného,“ pronesl Koubek. „Je příjemné zjištění, že dokážeme porážet velké české týmy. Spojitost s odvetou tam ale nevidím,“ dodal Hranáč.

Mementem pro Viktorii je předchozí souboj Servette s Ludogorcem Razgrad. První duel v Ženevě skončil také bez branek, v Bulharsku ale dokázal švýcarský vicemistr zvítězit.

„Víme dobře, kdo proti nám stojí. V českém prostředí o Servette panuje zkreslený obraz. Což je způsobeno tím, že se ho Slavii podařilo dvakrát na podzim porazit. V očích pseudoodborníků tímto klesá na vážnosti. Ale opak je pravda. Servette hraje o švýcarský titul, má vynikající mužstvo. Dokáže hrát technicky i kombinačně, ale umí hru přizpůsobit soupeři. Servette ví v každém momentu, co dělá. Odveta bude o detailech,“ varoval Koubek.

Postoupí Plzeň přes Servette do čtvrtfinále Konferenční ligy?
Ano
91,7 %
Ne
8,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4616 čtenářů.

Reklama