Hlavní obsah

Co je zač pohárový soupeř Plzně Drita? Finance pro klub nejsou problém, říká kouč Sparty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Narodil se v Kosovu, od dvaceti let žije v Česku. Dlouhé roky působí ve futsale, kde je spjatý s pražskou Spartou, se kterou slavil před časem mistrovský titul a postup do Ligy mistrů. Ve čtvrtek večer bude trenér Beni Simitči během duelu 2. předkola Konferenční ligy mezi Plzní a kosovskou Dritou rozpolcený, víc však věří Viktorii.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Plzně na archivním snímku

Článek

„Pokud předvede Plzeň svoji kvalitu a využije zkušenosti z evropských pohárů, měla by Dritu vyřadit. Je špičkou české ligy, je pro mě favoritem. Ale poháry jsou leckdy ošidné. Když nevezme Plzeň soupeře vážně, podcení ho, bude mít potíže," říká Simitči.

O Dritě málokdo z českých fanoušků ví. O jaký jde tým, jaká je jeho finanční síla? „Drita je historicky úspěšný klub, hraje pravidelně o titul," uvádí Simitči. Klub pochází z města Gjilan, které má v superlize jako jediné v Kosovu dva skvělé týmy. Drita skončila v minulém ročníku druhá o tři body za mistrovským Ballkani, rival FK Gjilani třetí.

„Asi bych tyto dva týmy přirovnal na české poměry k Jablonci nebo Liberci. Nemají však stadion s evropskými parametry, musejí hrát na národním stadionu v Prištině. V odvetě nečeká Plzeň nic lehkého, počítám, že přijde deset tisíc diváků. S Drita má fantastické fanoušky," upozorňuje Simitči.

Kosovský klub je prý na tamní poměry slušně finančně zajištěný, s naplněním rozpočtu nemá problém. Plzeň má však roční rozpočet více než dvojnásobný. „V Kosovu platí rok zákon o sponzoringu, firmy můžou dát do nákladů sponzorství až ze třiceti procent. Dřív neměly možnost náklady uplatnit. Byly tedy v dobrém slova smyslu blázny, že pomáhal tamním klubům. De facto dávaly peníze za nic. Rozpočty Drity a Plzně se ale nedají srovnávat," tvrdí Simitči.

Zatímco kosovský tým má na sezonu maximálně 5 milionů eur (120 milionů korun), Plzeň až 12 milionů (přibližně 288 milionů korun). Díky solidním financím má klub možnost přivést zahraniční hráče. V současném kádru Drity působí fotbalisté Ghany, Severní Makedonie, Bulharska, Brazílie a Nigérie.

„Po uplynulé sezoně přišel nový trenér, který začal stavět svůj tým. Skončilo devět hráčů, obměna kádru je obrovská. Pochvalovali si soustředění v Bulharsku, tým prý vypadá dobře, bude se snažit Plzeň překvapit. Noví hráči i kouč mají velkou motivaci začít angažmá úspěšně," podotýká Simitči.

Související témata: