Hlavní obsah

Fanoušci West Hamu zaplavili metropoli, policie v akci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na pražské Letné se sešly stovky fanoušků West Hamu United před večerním finále Evropské konferenční ligy na stadionu v Edenu, kde se anglický klub utká s fotbalisty Fiorentiny. Ve velkém stanu před velkoplošnou obrazovkou sedí stovky lidí, většina má na sobě týmové dresy. Stanem se podle zpravodaje ČTK pravidelně rozléhá skandování nebo popěvky. Pro fanoušky Fiorentiny je připravené zázemí na Výstavišti. Policie již také řeší první konflikty mezi příznivci a několik z nich zatkla.

Fanoušci West Hamu a Fiorentiny zaplnili Prahu a valí se na Eden Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Příznivce obou klubů v dresech, některé i se šálami či barevnými parukami bylo možné už od úterý potkat také v centru Prahy, například v restauracích na Václavském či Staroměstském náměstí.

Několik set fanoušků West Hamu je podle zpravodaje ČTK na Staroměstském náměstí i dnes, skandují, kopou si velkým nafukovacím míčem a na zahrádkách, kde posedávají, mají vyvěšené vlajky svého klubu. Na krátkou dobu jejich vlajka zavlála i z veřejně přístupné věže Staroměstské radnice.

Do fanouškovské zóny přišel pozdravit příznivce West Hamu bývalý útočník klubu Brian Dear, vítěz Poháru vítězů pohárů z roku 1965. Jednomu z fanoušků věnoval podepsaný míč a řekl, že anglický tým dnes vstřelí tři góly.

Policisté zasahují při potyčkách v PrazeVideo: Pavel Jaňurek, Sport.cz

Členové antikonfliktního týmu řeší první konflikty s fanoušky a některé zadržela kvůli rvačce v baru v Rytířské ulici v centru Prahy. Policie zajistila šestnáct osob poté, co fanoušci Fiorentiny napadli příznivce West Hamu a tři z nich zranili.

Policie měla při potyčkách fanoušků v Praze plné ruce práceVideo: Forman, Aktu.cz

"Dorazil jsem až v den zápasu, nemohl jsem si vzít delší dovolenou než na dva dny," popisuje přibližně třicetiletý Mark. Na finále fotbalové Konferenční ligy mezi West Hamem a italskou Fiorentinou přicestoval z městečka Ware severně od Londýna. Do Prahy se vydal sám. „Ale určitě se hned k někomu přidám, je nás tady hodně," naráží na fakt, že do české metropole dorazily možná desítky tisíc podporovatelů Kladivářů.

Asi stovku fanoušků italského klubu zpravodaj ČTK potkal v dolní části Václavského náměstí. „Lístek mám," těší se senior Stefano. Fialkám propůjčil své srdce už jako malý a velké finále si nemůže nechat ujít. „Byl bych hodně zklamaný, kdybych nebyl na tribuně," zdůrazňuje.

Fanzóna Fiorentiny na Výstavišti v půl páté odpoledne.Video: Sport.cz

Fanouškovská zóna je na Letenské pláni naproti stadionu Sparty. Návštěvníci stan vyzdobili vlajkami klubu i s odkazy na české hráče spojené s West Hamem. Je tu například vyvěšena podobizna obránce Vladimíra Coufala na pozadí české vlajky.

Ve stanu visí také česká vlajka se symbolem kladiva a nápisem Ludo. Jde o odkaz na bývalého českého brankáře "Kladivářů" Luďka Mikloška, který po ukončení hráčské kariéry působil v klubu jako trenér brankářů.

Fanoušci West Hamu na Staroměstském náměstíVideo: Aktu.cz

Finálový zápas začne ve Vršovicích ve 21:00. Provázejí ho bezpečnostní opatření i omezení dopravy v okolí stadionu. Na pořádek a bezpečnost dohlíží několik stovek policistů z pořádkové, kriminální, dopravní a cizinecké policie, připravení jsou i členové antikonfliktního týmu a jejich kolegové na koních, psovodi a letecká služba.

Chorály fanoušků West Hamu na Staroměstském náměstíVideo: Sport.cz

Policisté monitorovali pohyb a chování fotbalových fanoušků v metropoli už několik dní před utkáním.

Reklama