Hlavní obsah

Barák k reprezentaci: Bez komentáře. Fialky chtějí v Edenu bojovat tak, že ani nedojdou do šatny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než dvacetileté čekání na velkou trofej může být ve středu večer u konce. Fotbalisté Fiorentiny v sestavě s Antonínem Barákem vyzvou ve finále Konferenční ligy v pražském Edenu anglický West Ham. Český reprezentant má v hlavě jen boj o vysněný pohár, byť v posledních dnech se v souvislosti s jeho osobou řeší hlavně vynechání z národního týmu.

Tým Fiorentiny na obhlídce stadionu v Edenu. Antonín Barák se během ní zapovídalVideo: Sport.cz

 
Článek

„Reprezentaci teď nebudu komentovat, soustředím se jen na finále. Nechci tím nějak vyrušovat Fiorentinu nebo mé spoluhráče. Teď je to pro mě tak, jako by se to nestalo. Mám už pár dní v hlavě jen tenhle zápas,“ řekl Barák pro Českou televizi.

Za seniorskou reprezentaci nastoupil zatím ke 37 startům, hraje v solidní formě, jenže na červnové kvalifikační utkání s Faerskýmu ostrovy a přátelák v Černé hoře pozvánku nedostal.

„Chování v týmu z Tondovy strany nebylo vždycky úplně správné. Proto jsme dospěli k rozhodnutí, že ho pro tento sraz vynecháme. Máme tým založený na soudržnosti, důkazem toho bylo předloňské čtvrtfinále mistrovství Evropy. Tým je pro nás nejvyšší hodnota, z tohoto pohledu Tonda není v nominaci,“ vysvětlil v pátek trenér reprezentace Jaroslav Šilhavý a více se k situaci nechtěl vyjadřovat.

Baráka teď čeká velké finále na stadionu, kde v dresu Slavie před šesti lety hrával. „Samozřejmě se velmi těší, že nastoupí doma v Praze. Triumf by byl pro něj fantastický. Snažíme se mu pomoci sen splnit," mluví za svého parťáka kapitán Fiorentiny Cristiano Biraghi.

Český fotbalista slova jen potvrzuje. „Je to krásné, skvělá reklama pro český fotbal. Povedlo se nám sem dostat třem českým hráčům. Já si toho strašně vážím, je to paráda," řekl s připomínkou, že za West Ham nastupují další reprezentanti Tomáš Souček a Vladimír Coufal.

„Cítím velké emoce. Jsem hrdý na celou cestu, kterou jsme ušli jak s týmem, tak i já osobně, když si procházím všechny ty roky. Je to vyvrcholení, takový bod, který má pro mě obrovský význam. Budu tu mít hrozně známých, kamarádů, rodinu. Užívám si celou tu dobu, co tím finále žijeme,“ doplnil Barák.

Budeme jako hosté, ale máme domácí šatnu a tribunu Sever. Za to jsem hrozně rád, libuje si Tomáš SoučekVideo: UEFA, Sport.cz

Hlavní cíl příprav italského celku byl v posledních dnech jasný.  „Jen jsme přemýšleli, jak soupeři znemožnit cestu k trofeji," hlásí 45letý kouč Vincenzo Italiano. Sám ještě před pěti lety působil ve třetí nejvyšší italské soutěži. Jeho kariérní vzestup je však obdivuhodný a teď stojí před dosud největší výzvou. „Chci jen připravit mužstvo a pomoci týmu k co nejlepšímu výsledku. Snažím se zapomenout na nervozitu, jsem pro svěřence vůdčí osobnost. Snažím se udržet emoce," odmítá zvěsti, že prahne po triumfu, aby se díky němu posunul do ještě většího klubu, třeba do Neapole.

Odhodlání je u obou finalistů obrovské. Vždyť Fiorentina vyhrála naposledy domácí pohár v sezoně 2000/2001, italskou ligu v 60. letech a evropskou soutěž stejně tak.

Italský fotbal opět na vlně úspěchů. Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Pro kapitána Biraghiho je středeční duel jedním z nejdůležitějších v kariéře. „Na trofej čeká celé město. Jen málo hráčů v historii našeho klubu mělo čest dosáhnout podobného úspěchu," vysvětluje s tím, že všichni nechají na trávníku všechno. „Jsme si jistí, že na konci zápasu nebudeme ničeho litovat. Možná ani nedojdeme do šatny," vzkazuje veřejně.

Předem naplánované motivační řeči však lídr kabiny nepraktikuje. „Nemám nic připraveného. Až nastane chvíle, budu v emocích a ne vždy v takové chvíli dokážete najít slova. Pokud kluci budou chtít podporu, poskytnu jim ji, ale všichni jsme motivovaní," dodává.

Finále startuje ve 21:00. Konec bude buď kolem jedenácté hodiny večerní, nebo přibližně o půlnoci. Nikdo totiž nemůže vyloučit nastavení či následný penaltový rozstřel, podobně jako tomu bylo minulý týden ve finále Evropské ligy mezi AS Řím a Sevillou.

„Penalty jsme trénovali, nikdy nevíte, může na ně dojít. Všichni si je zkusili, musíme být připraveni. Budeme se ale snažit dělat co nejméně chyb. West Ham nám nedá prostor, je to velmi dobrý tým s výbornými hráči na každém postu," doplňuje trenér Italiano.

Reklama